Mål 2015

Mål för 2015? Jo, sådana finns…

Majje

¤ starta lydnadsklass 2
¤ 1:a pris i lydnadsklass 2

¤ starta lägre sök

Majje har ju visat att han kan igen! Tror vi har det som krävs för ett 1:a pris i lkl 2 när vi är i toppform. Vill testa lägre med honom, frågan är om han orkar både lydnaden och söket. Visst är det frågan om mental kondition, men som läget är efter förgiftningen kan jag inte pressa honom riktigt som jag kunde innan, och det är ju bara att gilla läget. Men det vore himlans kul att testa iaf. Träna på ska vi ju göra oavsett, min galenpanna och jag! =)

Kenny

¤ starta lydnadsklass 1
¤ 1:a pris lydnadsklass 1
¤ LP1 ? (kanske!)

¤ nolla agilityklass
¤ pinne i agilityklass
¤ klar med alla pinnar i klass 1
¤ starta KM för att försvara klubmästartiteln

¤ starta apellsök
¤ uppflytt till lägre

¤ gå MT
¤ göra exteriörbeskrivning

 

Jag är lite sugen på att försöka ta ett LP med Kenny, men det beror lite på när på året vi kommer till start och hur det känns då.
MT och exteriörbeskrivning hoppas jag att det blir, och förhoppningen är så klart att han blir Korad.

Träna på ska vi göra, men tävla vill jag också. I år ska jag försöka hitta en bättre balans i mellan lydnaden och agilityn i träningen
Jag är ganska säker på att det kommer bli appellen i sök och inte i spår. Efter att jag bytt markering på honom har han gått så fort fram, och helt ärligt så tycker jag liggtiden i spåret suger, och jag tycker det är skittråkigt att spåra själv, vilket gör att vi inte spårar så ofta. Söket blir mer regelbundet. Dessutom lättare att komma med på söktävling än spår ju.

 

Jag
¤ fortsätta med viktväktarna så jag når min målvikt

 

Övrigt

Två utlandsresor kommer det bli, redan nu i januari åker jag till London med jobbet, typ en inspirationsresa för hur man kan jobba med it med barnen. Studiebesök och föreläsningar finns att välja mellan. Och vi som åker från min enhet stannar även lördag-söndag för lite turistande och shopping, det ska bli kul!
Peter och jag planerar också för en resa till USA, biljetter bokas förhoppningsvis ganska snart, längtar längtar!! =)

Summering av 2014

Så var det dags att summera året som gått. Ganska många mål hade jag med hundträningen och tävlingar, men långt ifrån alla uppfylldes (tyvärr).

Majjes mål var följande:

¤ träna på och ha roligt, och så hoppas vi på att han fortsätter återhämta sig!

Jag har inga förväntningar på tävling, kommer vi dit blir det så, gör vi inte det så är det inget med det!

Just nu är min tanke att träna in lite freestylemoment, kanske fixa till ett program – bara för skoj skull! Men tänker att det nog är bra för Majje, kroppskontroll och koordination. Och vi behöver lite nya saker att träna på, nya utmaningar!

Klurar även på om vi ska träna in lite rallylydnadsmoment, även det för att ha lite nya grejjer att träna på.

Borde även titta lite på momenten i trean och elit, som sagt – nya utmaningar!

Vi får se, vi tar det som det kommer, med fokus på att ha roligt!

Majjes år har ju varit otroligt! Idag är han näst intill återställd efter förgiftningen, det är när han blir trött som vi märker små små detaljer som visar på att han inte är helt återställd. Men den största händelsen under året är att vi i maj, åtta månader efter förgiftningen åter klev in på planen för en lydnadstävling. Och det är nog den första tävlingen någonsin för mig där jag helt ärligt kände att jag fullständigt skiter i om vi nollar varenda moment. Bara att kliva in på planen var en sån stor grej i sig!

Poängen räckte inte till 1:a pris, men ojoj vad jag är nöjd ändå. Tre nollade moment, men en 10:a på rutan! Vi var anmälda till ytterligare två tävlingar under hösten, men jag valde av olika anledningar att inte åka.

Men vi har tränat på med annat också, rallyn och freestylen som jag skrev om i målen har det inte blivit något särskilt av. Lite trix har vi tränat, men jag tror vi håller oss till det vi redan gör.

I söket kör vi på, Majje är en sån otrolig sökhund, han går verkligen på nosen och inte på synen, ganska nyligen har vi börjat med fast rulle igen efter att ha kört med lösrulle sen innan förgiftningen, och det går riktigt bra (peppar, peppar).

 

Kenny då, där hade jag stora förväntningar, och tyvärr missade vi många av målen, och jag kan bara inse att jag får ta mig i kragen till 2015… Men en del av målen upp

Lydnad
¤ tävla lkl 1
¤ få ett 1:a pris i lkl 1

Nope.. inte en enda lydnadstävling.

Agility
¤ starta agility + hoppklass 1
¤ gå runt utan disk i agilityklass 1
¤ gå runt utan disk i hoppklass 1
¤ ta en pinne
¤ starta KM

Men här har vi ju storslam i uppfyllning av mål! 😉 Vi ha startat både agility- och hoppklass, vi har gått runt utan disk, vi har tagit en hopp-pinne. Vi har startat, och vunnit lilla KM, och kom tvåa i stora KM (endast slagen av hunden som vann SM i år!)

Bruks
¤ starta apellklass (sök eller spår)
¤ bli uppflyttad till lägre

Inte en enda tävling här heller 🙁

Målen är fokuserade på tävling, MEN det absolut viktigaste är ju att:
¤ vi tränar på, har roligt och behåller den härliga känslan och attityden han har!

Jomen, det tycker jag väl att vi har lyckats med, vi blir ett team mer och mer. Där hjälper verkligen agilityn, där vi verkligen har hittat varandra!

I söket har vi gått ifrån att ha tragglat rulle JÄTTELÄNGE, till att göra en kovändningar och träna i skallmarkering, och Kenny fick en nytändning i söket! Markeringen nästan klar! Häftigt.
Spårat har vi gjort, men lite för sällan, men varje gång konstaterar jag att Kenny är otrolig i spåret, det är hans grej, han går nästan alltid som en dammsugare efter spårläggaren.

Vi har en bit kvar i lydnaden, men att vi inte kommit längre beror ju på att jag fokuserat mycket på agilityn.

 

Jag då…? Mycket har hänt i år, och den spontana känslan är att det har varit ett skitår. MEN vi började med viktväktarna i januari, jag gick under våren ner 18kg. Efter det har motivationen av olika anledningar varit typ noll, men jag har lyckats hålla mig däromkring sedan dess, 2015 gör vi ett nytt ryck för att bli av med de sista kilona.

Jag har hålliti0 två agilitykurser under året. Jag gick ju instruktörsutbildningen för lääänge sen, höll en kurs, men kom ifrån det där jag flyttade till Karlstad. Att Milla dessutom inte tyckte agility var lika kul som jag tyckte hjälpte ju inte 😛
Har haft jättetrevliga kursare på båda kurserna, och många från nybörjarkursen fortsatte med fortsättningskursen under hösten, och det tar jag som ett bra betyg för mig som instruktör!

Två utlandsresor har det blivit, båda i samband med att Peter skulle jobba utomlands. I maj skulle han till Istanbul på mässa, så det blev en weekend där. En lätt kaotisk stad, kul att ha varit där, men jag känner inget sug för att åka dit igen. Peter hade bokat hotellrum på samma hotell som mässan var på – Hilton. Ojojoj! Jag skämtade och sa att han satt standarden för alla kommande hotellbesök någonsin i framtiden! Hotellet kändes väldigt lyxigt och fräsch, och vilken service!! En upplevelse i sig!

I november blev det Berlin och en weekend där. Tvärtemot Istanbul skulle jag gärna åka tillbaka till Berlin. Så mycket historia i staden blandat med så mycket nytt. Vi såg och gjorde massor, men känns som om vi har massor kvar! Men det tar ju bara 1,5 timma med flyget, så vem vet när vi åker dit igen! 😉

Även om känslan är att det varit ett skitår, får jag ju faktiskt komma ihåg alla guldklimpar, Majjes lydnadstävling, Kennys pinne, viktnedgång och utlandsresorna! Vi hoppas på ett bra 2015 utan all ”skit” 😉

Gott Nytt År!
julkort(Med Majje har jag tränat mycket ”hakan i marken” i år, syns det? 😉 )

Dags för en uppdatering?

Nu har det varit dåligt med uppdateringar på ett tag, så jag tänkte att det kanske var dags för en lite uppdatering. Sen det senaste inlägget har vi inte tävlat något mer (förvånad?), jag skulle ha tävlat lydnad med Majje, men eftersom jag hade en förkylning i kroppen (och fortfarande har) valde jag att inte åka, det kändes inte helt rätt mot Majje att kräva att han skulle göra sitt bästa när inte jag kunde göra detsamma. Men jag är inte så lite besviken 🙁

Den senaste tiden har det blivit en hel del lydnadstäning, det går lite upp och ner. Det senaste halvåret har jag tränat lite inkallning med ställande med Majje, men som ett resultat har den släta inkallningen då blivit jättedålig, samt att han inte sitter i fotposition. Inte vid inkallning, inte vid halter i fot, inte i något moment där han kommer in till fotposition. Så när jag bestämde mig för att anmäla till tävlingen (som vi inte åkte på) slutade jag träna inkallning med ställande. Sakta men säkert funkar både inkallning och sitt i fotposition igen! Men någon gång måste jag ju ta tag i inkallningen med ställand igen, men frågan är hur jag då ska gå till väga för att inte få samma följdproblem igen…?

Med Kenny har jag kämpat med läggande under gång. Om jag har backat framför honom har det funkat finfint, sammma sak om vi stod stilla. När Peter tog Kenny och testade funkade det också! (Hur galen blir man inte då!?!) Troligtvis hade jag ställt för höga krav på Kenny, tyckt att han faktiskt borde kunna momentet och lagt press på honom, när momentet inte satt. Knäppt, knasigt och heldumt, men när jag insett vad jag gissningsvis gjort fel, försökte jag ändra mitt beteende, och sänkte kraven. Det hände inte på en gång, men sakta sakta började det lossna, och nu har vi typ ett färdigt moment. Det sitter inte varje gång, men när det funkar så är det finfint!! =) Hade som mål att vi skulle ut och tävla lydnad i år, och få ett förstapris, men så kommer det inte bli, men vi tar det nästa år istället.

Sök har vi också tränat! Med Kenny har det gått otroligt segt att träna in rullen, och efter ett riktigt skitdåigt träningspass insåg jag att jag var tungen att tänka om, och Kenny är nu skallmarkör! Det märks att han tycker det är mycket roligare att skälla än hämta en dum rulle 😛 Vi har bara kört det två riktiga träningspass, men han kommer igång själv ute hos figgen, skäller på bra och håller ett fint avstånd. Sakta men säkert ökar vi tiden har ska skälla innan han får belöningen!

Med Majje har jag åter börjat med den fasta rullen, vi har ju haft problem med blindmarkering, och sen han var dålig har jag bara kört med lösrulle. Och än så länge funkar det bra! Majje är så häftig i sökskogen, för han använder BARA näsan, han kan springa förbi en figge rätt nära, men om han inte får upp figgen i nosen letar han vidare.

Två gånger har vi spårat också. Jag vill spåra mer, för jag ser ju hur kul hundarna har, men det finns inte riktigt tid känns det som, samtidigt som jag tycker det är skittråkigt att åka ut i skogen och spåra själv! Men första spåret (icke förarlagt) gick Kenny jättefint, som en damsugare, fixade alla vinklar och tog alla pinnar! Det andra spåret togs i skymning, jag vet inte om det var det som störde honom, eller om det var vilt som hade gått i spåret, men där hade han lite svårare mot slutet. För Majje var det tvärt om, det första spåret (icke förarlagt) gick uruselt, vi hittade två pinnar på ren tur tror jag. Det andra spåret, i skymning gick hur bra som helst! Visserligen var det mycket lättare. Men jag tror Majje går igång när det blir ”svårare” som vid skymning, att såna utmaingar gör att han anstränger sig extra.
Tänker att jag/vi ska testa på asfaltspår, tror det kan vara en rolig utmaning för Majje!

Det får vara allt för nu!
(PS, ser ni att jag gjort om bloggen?)

Utvärdering vecka 7

MAJJE
¤ kryp – tycker det går rätt bra! Lite svårt att träna inne dock, behöver hålla mig på matta som inte glider, då Majje ibland hittar en taktik som går ut på att han kryper med bakbenen, och liksom bara glider med frambenen. Ute eller på matta som inte glider med kryper han med frambenen också. Dock behöver vi ha ett bra kryp som håller längre sträcka. Kanske dags att börja svänga också?
¤ vänd – det går hyfsat. Har fått till några bra vändningar, det svåra är ju att tajma in belöningen. Men så ibland blir han lite för ivrig och tänker inte och det inte alls bra
¤ kontaktfält med lådan – sista träningspasset med lådan gick jättebra! Backade lite, och riktigt belönade två tassar i marken och två på lådan, och då puffade jag lite på rumpan, för att han skulle trycka tillbaka och verkligen stå kvar. När jag sen småsprang bredvid honom när han gick upp på plankan/lådan, så gick han ner och gjorde ett jättefint stopp!! Härligt!
¤ metallapport – utomhus skulle jag vilja ha lite bättre tempo in. Men det går ju ändå inte långsamt!
¤ backa – upp och ner. Tror jag behöver tänka igenom hur jag vill att det ska vara.
¤ starter – inte tränat.

KENNY
¤ fot – jodå, det tar sig! När jag stannar sätter sig Kenny ner! Härligt. Vänstersvängarna tycker jag är rätt okej, men tycker jag tappar honom lite för mycket i högersvängarna och i helt om. Får titta på hur jag ska lösa det.
¤ ställande under gång – utan hjälper går han typ 3-4 steg, skulle vilja ha ett lite snabbare stopp. Han känns lite osäker. Får träna lite mer med hjälper tror jag. Behöver klura lite mer på hur jag kan göra ställandet roligt utan att det blir för flamsigt.
¤ apportering – ettans och apellens – ettans går jättefint! Apellen går sådär, där har han inte riktigt samma fasta grepp hela vägen in. Har några idéer, tränar vidare och får se hur det går…
¤ (ev) läggande under gång – inte tränat
¤ slalom + ingångar – bara tränat en gång, och gick sådär. Mot slutet gick fyra pinnar rätt bra, men han hade lite svårt att hitta ingångarna. MEN på kursen idag gick slalomet rätt bra! Han gick ur lite mot slutet, men gjorde fina ingångar, och hade bra fart fram till att han gick ur.
¤ kontaktfält med lådan – när jag insåg att jag gick för fort fram, och backade lite, tycker jag att det gick ganska bra! Gjorde som på Majje, och gick tillbaka till att verkligen markera att han skulle stanna med två på och två av. Så i slutet av det träningspasset kunde jag gå bredvid honom när han gick upp på plankan/lådan och fortsätta gå lite sakta samtidigt som han stannade! Duktig plutt!!
¤ tandvisning – inte tränat

Vi har även kört sök i helgen – årets första! Med Majje var tanken att hitta lite kluriga legor, dolda figgar och markering med lösrulle. Majje var jätteduktig! Men jag märkte av lite att han varit dålig, då han åter visade vissa tendenser till att inte riktigt ha orienteringen med när han skulle tillbaka. Vid första figgen tog han rullen och funderade sen några sekunder på åt vilket håll han skulle. Och på vissa påvis drog han lite åt fel håll, men jag lät honom sköta det själv (löst påvis) och så klart redde han ut det! Tror på att vi bara kör på så, så kommer han fixa det igen! När vi körde senast var det ju inget problem.

Kenny var superduper dulktig!!! Tidigare har jag lagt figgarna ca 10-20 meter från stigen, när vi tränat rullmarkering. Men så har jag funderat en del. Jag vill ju ha figgarna på maxdjup, och vill att han ska få in att man ska gå ända ut. Och istället för att figgarna ska försöka hitta bra ställen och rätt avstånd (som inte alltid blir rätt avstånd enligt mig) så lag jag ut figgarna på maxdjup, men jag och Kenny gick in en bit i banan innan jag skickade. Så de två första skicken kanske ändå bara var ca 20 meter (vi gjorde likadant med en annan hund i gruppen för att få ut henne ända ut på djupet på tomskick). Men den banan vi körde i var så öppen, så vid tredje skicket stod vi på stigen där figgen var helt synlig. Och det gick kalasbra!! Peter satt figge och sa att Kenny typ tog rullen i farten! Och han höll den fint hela vägen in! Tror det har hjälpt att jag tränat en hel del apportering den senaste tiden.
Jag gjorde inte så månnga skick med honom, så jag lärt mig att jag inte får tänka ”bara ett till”, som jag kan göra med Majje. Utan jag bröt när han hade fått till några riktigt bra skick! Och tror jag tog rätt beslut!

Söklördag!

Lördag och sök igen! Årets försöka sökdag bjöd på snö, men som tur inte så mycket!

Majje var först ut idag, förra gången vi körde testade jag på en lösrulle första gången sen han blev dålig, och det funkade bra! Körde på med det idag också, och han är ju bara så duktig! Kanske dags att testa tomslag snart igen! Och sen köra på med fast rulle. Härligt härligt!

Kenny skötte sig också bra, men orkar inte jättemånga skick när vi kör med rulle. Har lärt mig nu, och lyckades bryta innan han blev för trött. Han har annars fattat det här med lösrulle, men när han blir trött blir han liksom stående ute hos figgen med rullen i munnen. Men innan han blir trött har han börjat fattta att han ska ta rullen och komma tillbaka till mig med den! Duktig plutt! Hitills har jag bara kört helt öppna figgar, på ca 15-20m djup, men nu börjar det bli dags att lägga ut figgarna lite längre ut, och köra med först halvdolda figgar, sen när det funkar – heldolda! Måste också bestämma mig för om jag ska köra norsk- eller svensk-rulle…

2014

Då ska jag försöka få ihop målen jag har för 2014!

Majje
Målen för Majje är ganska enkla:

¤ träna på och ha roligt, och så hoppas vi på att han fortsätter återhämta sig!

Jag har inga förväntningar på tävling, kommer vi dit blir det så, gör vi inte det så är det inget med det!

Just nu är min tanke att träna in lite freestylemoment, kanske fixa till ett program – bara för skoj skull! Men tänker att det nog är bra för Majje, kroppskontroll och koordination. Och vi behöver lite nya saker att träna på, nya utmaningar!

Klurar även på om vi ska träna in lite rallylydnadsmoment, även det för att ha lite nya grejjer att träna på.

Borde även titta lite på momenten i trean och elit, som sagt – nya utmaningar!

Vi får se, vi tar det som det kommer, med fokus på att ha roligt!

Kenny
I år har jag stora förväntnignar på Kenny!

Lydnad
¤ tävla lkl 1
¤ få ett 1:a pris i lkl 1

Agility
¤ starta agility + hoppklass 1
¤ gå runt utan disk i agilityklass 1
¤ gå runt utan disk i hoppklass 1
¤ ta en pinne
¤ starta KM

Bruks
¤ starta apellklass (sök eller spår)
¤ bli uppflyttad till lägre

Målen är fokuserade på tävling, MEN det absolut viktigaste är ju att:
¤ vi tränar på, har roligt och behåller den härliga känslan och attityden han har!

2013

Min första tanke när jag tänker tillbaka på det här året som gått, är att det varit ett riktigt skitår. Inte hela årert, och inte hela tiden, men ändå.

Majje
Målen med året som gått var:

 • Tävla lydnadsklass 2, ha kul och ta ett 1:a pris
 • Starta lägret spår/sök, få godkänt resultat.
 • Gå runt en agilitytävling utan disk, få något nollat lopp.
 • Blev ju ingenting med det, en lydnadstävling blev det, 156p blev det, men det säger egentligen inte så mycket, för vi hade en skittävling, inget samarbete alls. Att tvåan sen till stor del består av moment Majje gillar och kan bra, gjorde ju att vi fick rätt bra poäng ändå.

  Fokus på träning och tävling är ju två helt olika saker 😉

  Apport!

  En agilitytävling blev det också, men vi hade knappt tränat något alls under våren, tävlade för att det var tävling på hemmaplan. Majje gick ganska fint, men som vanligt strul i slalom. MEN det viktiga jag fick med mig från den tävlingen var att Majje inte ska tävla med agility, han blir alldeles för stressad av den miljön som är på en agilitytävling. Han vill helst ligga i sin bur, och varför ska jag då utsätta honom för det? Träna kan vi ju göra i alla fall.

  Brukset blev det ju inget med, även om vi tränade massor, och var tävlingsklara i slutet av sommaren.

  Majje i sökskogen

  MEN allt det här har ju ingen betydelse över huvud taget, för Majje lever! I början på september blev Majje jättedålig, läskigt att lämna sin hund på djursjukhuset, åka därifrån med orden ”han kan inte bli sämre, vid minsta förändring ringer vi, så får ni komma” ringande i huvudet. Det var nära, riktigt nära, att han inte skulle klara det, diagnosen var förgiftning, men vi vet inte vad han fått i sig. Sakta men säkert blev han bra, och efter 6 dagar fick han komma hem. Vi var beredda på en lång återhämtningsperiod, men det har gått snabbare än vi trott.

  I dagsläget funkar han utan problem i vardagen, men när vi tränar märker jag av att han inte är helt återställd. Om han någonsin blir det vet vi inte, men just nu hänger han med på all träning, tränar på och har roligt, och det är ju huvudsaken!

  Majje på bättringsvägen

  Många gånger tidigare har jag slitit mitt hår för att Majje är så envis, en riktigt pansarskalle, med en vilja av stål. Men det är nog det som tog honom igenom förgiftningen och som gjort att han återhämtat sig så snabbat som han gjort ändå.

  Under hösten har vi fokuserat på återhämtning, bygga upp kondition, både den fysiska och den psykiska, att han ska återfå koordination mm.

  Kenny
  Kenny hade ju inte lika ”seriösa” mål som Majje, och tycker väl att han kommit ganska långt på det här året!

  Målen var:

 • Lydnad – komma igång med momentträning
 • Testa på rallylydnad
 • Agility – lite hinderträning
 • Spår – längd, vinklar, apporter
 • Komma igång med söket på riktigt
 • Komma igång med vallningen
 • Under våren utvecklades bruksarbetet mest, och det var nog det som var roligast då. På lydnadsplanen kämpade vi mycket med belöningen, där Kenny väldigt gärna ville äga belöningssaken, dra iväg med den och inte komma in igen, vilket gjorde att det inte var så lätt att belöna, bara belöna när är ju inte optimalt alla gånger, men samtidigt orkade jag inte med den konflikten som blev för att han skulle komma tillbaka med grejen.

  Agilityträningen blev det inte så jättemycket av under våren, men jag anmälde mig till en kurs med start i augusti, nybörjaragility med allmänlydnad. Den kursen var väldigt bra, guld värd för mig och Kenny. Då växte han! Vi blev ett team! Även om han alltid varit väldigt med på träningen, blev det lite extra då! Vi fick redskap för att komma runt det här med ”äga” belöningsgrejen och en massa andra tips. Kenny är super på agility! Väldigt känslig för mina signaler, vilket gör att det är skitkul, äntligen får jag utvecklas mer! (Majje är ju inte riktigt lika känslig för mina signaler, vilket inte direkt underlättat träningen.) Agility har väl varit det som lockat mest under hösten, vi har så kul! Så kul att testa på kombinationer som jag tidigare tyckt varit för svåra. Ta hinder från ”fel” håll, knäppa svängar och annat skoj! Just nu går vi en fortsättningskurs, och i februari startar en tävlingskurs!

  Kenny Starfighter!

  Lydnaden går väl ganska bra, men till och från sviker träningssuget. Kan ha att göra med momenten, är lite less på just ettans moment, försöker lägga in annat också, men måste ju få till många basic-grejer för att allt ska funka. Men ska börja shejpa mer i lydnaden! Vi slet med läggande under gång hela hösten, och då menar jag hela hösten! Vi började någon gång i somras, och när vi nu i december fortfarande inte fått till det, letade jag inspiration, fann den och testade att shejpa in momentet. På två träningstillfällen hade vi ett helt okej moment, nu behöver vi befästa och finslipa!

  Apport!


  Rallylydnad blev det inte med, tror fortfarande det skulle funka bra för Kenny, men tiden att träna, vart ska den komma ifrån?

  Spår – längd, vinklar och apporter. Nemas problemas. Kenny går utan problem ett lägrespår, vinklar är inte heller några problem, apporterna kan han slarva med ibland, men för det mesta tar han dem bra.

  Söket går också rätt bra, just nu håller vi på att träna in rulle. Men bak i huvudet ligger en idé om skallmarkering och gnor, kanske – kanske inte!?

  Kenny i sökskogen

  MH gick vi i juni, Kenny gjorde och reagerade som han brukar, inga överraskningar där inte. Beskrivaren sammanfattade Kenny rätt bra: ”matte är bäst”. Mer om MH, film, kort mm finns här.

  Livet är en fest!

  ”Lilla” plutten har blivit stor!

  Majjes framsteg – Kenny & agility

  Majje mår SÅ mycket bättre! Det går frammåt hela tiden! Förra fredagen var vi på återbesök igen, denna gången var inte matte lika pinsam (förra gången gjorde ju min spruträdsla sig påmind…) och återbesöket gick jättebra! När vi mötte upp sköterskan och gick in i undersökningsrummet sa hon ”Den där är lätt att hålla i koppelvila va?” Och så rätt hon hade 😉
  I måndags fick vi provsvaren, som visade att Majjes levervärden är nere på normal nivå!!! Även koldioxidnivåerna som hade varit lite låga är nu uppe på normalt! Vi blev sååå lättade av beskedet!!! Ännu är inte balansen helt hundra, men blir så mycket bättre hela hela tiden! Förra helgen var vi ute på klubben och tränade, och idag när jag redigerar den idag inser jag hur stor skillnad det har blivit bara på en vecka!!

  Kort från träningen!

  I fredags blev det lite klickerträning med Majje! Vi tränade på att kliva in i en platslåda, detta är andra träningstillfället med lådan för Majje!

  Häromdagen var det en månad sen vi åkte in med honom, och det är ibland svårt att tro att han för en månad sen låg inlagd och vi inte visste hur framtiden skulle se ut! Det har gått mycket snabbare frammåt än jag vågat hoppas! Vi skyndar långsamt, vilket inte alltid är så lätt med en hund som Majje, som vill så otroligt mycket hela tiden!

  Och så lite kort! =)
  Husse har snickrat ihop cavalettihinder till Majje, här är första försöket, från 18 september. Det gick sådär, Majje var fortfarande rätt vinglig då, lägg sen till att han har så bråttom, det blev lite svårt.

  Och så lite kort från 21 september!

  Finaste älskligen!

  Och så måste jag ju berätta lite om Kenny också! Vi har ju gått kurs i höst. Var lite tveksam om jag skulle anmäla till den kursen, men gjorde det, och det har jag inte ångrat! Kursen var SÅÅÅ bra!! Är riktigt taggad på agility igen, efter att ha haft en lite svacka. Har till och från haft funderingar på att minska ner våra aktiviteter, ibland kan det vara lite svårt att hinna med lydnad, spår, sök och agility, och hade jag minskat ner hade det nog varit agility som jag hade plockat bort. Men inte nu inte!! =) Kenny är så otroligt duktig, följsam och uppmärksam på mig, men han börjar få riktigt bra sug frammåt på hindren! Men nu är vi anmälda till fortsättningskursen, och jag har börjat kika på tävlingar nästa år!

  Några filmer från förra helgen, då vi var på klubben och tränade lite!

  Lite agilitykort!


  Igår blev lite lite slalomträning här hemma!

  Vi kör allémetoden, vilket känns som om den är skapad FÖR Kenny! Springa fort är ju hans grej, och vi varierar hur många pinnar vi kör, ibland full längd, och ibland kortare som på filmen. I dagsläget är vi nere på ca 1dm avstånd i bredd mellan pinnarna!

  Snygga killen Kenny S!

  Tycker faktiskt han börjar bli rätt snygg, min lilla plutt! Nästa år tänkte jag att det får bli några fler utställningar!

  Idag var det sökträning igen, det är lite tråkigt att lämna Majje hemma, för att inte tala om att det gör lite ont i matte-hjärtat. Men, Kenny var superduktig! Just nu ligger fokus på att gå ut på maxdjup varje skick, även när han blir lite trött, tyckte han skötte det riktigt bra idag! Var riktigt nöjd med honom! Nu ska vi ta tag i rull-träningen här hemma igen, vi började i somras, men har vilat lite med det. Men nu är det dax igen!

  Har du orkat igenom all text, alla filmer och kort, så önskar jag en fortsatt trevlig helg!

  Bästa brukshundarna!

  Den här helgen har hundarna varit sådär jättebäst i skogen!!! Sådär kalasbra så jag får världens smile bara jag tänker på hur duktiga de varit. De har jobbat sådär superbäst så jag vill ut och tävla NU med båda två 😉

  Kanske ska jag berätta VAD de gjort som varit så bra? 😛

  I fredags var det sök, Majje hade nosk-rullen på, för andra gången på ett halvår, och det gick kalasbra! Trots flera tomskick sökte han på bra utan att blindmakera! Äntligen känner jag att vi är klara för att gå ut och tävla. Andra har sagt det till mig tidigare, men har liksom känt att det varit någon liten pusselbit som saknades, men NU, nu finns den där! Vi behöver bara slipa till lydnaden och vänta ut kortison och karenstid.

  Kenny visade att han verkligen är den stjärnan jag hämtade för ett år sen! I söket är han såååå bra! Jag har skyndat långsamt, och har trots eller tack vare det, en hund som utvecklas med stormsteg! Han gör tomskick som om det inte var nåt speciellt med det (och det är väl så det ska vara!), han hittar figgarna och söker jättefint! I fredags testade vi tre jättekorta skick till figge där han fick hämta lösrulle, komma till mig och sen sticka ut på påvis. Nemas problemas sa Kenny! Lösrulle har vi tränat på lite hemma, men inte alls så mycket som jag hade tänkt vi skulle göra innan jag introducerade det i skogen. Men så kände jag att vi står lite stilla, och behöver göra något nytt för att komma frammåt.
  Vi behöver självklart träna in rullen innan vi är tävlingsklara, och så skulle jag önska att tomskicken blir lite rakare, ut-fram-in liksom. Christina i sökgruppen bara suckade åt mig när jag sa det, hon tycker Kenny är duktig ändå, men utan mål kommer man ju inte frammåt, eller hur Christina 😉

  På tal om sökgruppen så har jag senaste tiden tänkt mycket på hur bra den faktiskt är! Vi har ett kalasgäng som har så kul tillsammans, kommer med idéer åt varandra och framförallt glädjs åt/med varandra när hundarna går jättebra (och peppar varandra när det inte går riktigt lika bra). Inställningen är super, vi testar olika och nya saker, laborerar, funderar och utvärderar! Allt är värt att testa iaf en gång! Men verkligen ett supergäng!

  Idag åkte vi ut för att lägga spår. Var alldeles för länge sen jag spårade med dem, och jag vet att jag behöver göra det mer kontinuerligt för att det ska bli något av det. Har funderat ett tag på om jag verkligen ska satsa på spår också, eller kanske fokusera bara på sök.. Men jag gillar ju spåret också, så tills vidare kör vi på med båda.

  Kenny fick ett apellspår, fast i skog, med vänstervinklar. Blir så sjukt imponerad av den hunden, han spårar noga, säkert och i lugn och fin takt utan att vara för långsam! Lite kan vi nog dra upp tempot, men för nu så är jag sååå nöjd när linan slakar lite istället för att jag nästan får brännsår i händerna och snavar för att någon (läs: Majje) drar på som en vettvilling i spåret.
  Pinnarna plockar han jättefint, han gick förbi första, stannar upp och cirklar in den! Vid första vinkeln cirklar han också runt för att hitta vart det tar vägen. Han jobbar helt enkelt jättefint! Hade velat ha det spåret filmat, ska se om vi kan lösa det till nästa gång! Underbara plutt!

  Till Majje hade Peter lagt ett spår på nästan 600m, vet att jag behöver öka upp spårlängden, men samtidigt vill jag att han ska orka med, så planen är att skynda långsamt med det. Vid vinklarna hade Peter lagt återgångar och kyrkor eftersom Majje bara bränner på. Förra gången jag gjorde det funkade det ju bra, men nu hade Majje glömt lite, i första vinkeln blev han lite lost, men jobbade till slut tillbaka, andra vinkeln jobbade han tillbaka lite snabbare, och tredje vinkeln var det ingen tvekan om att jobba tillbaka till vinkeln! Här tror jag på att nöta, nöta, nöta! Det är ju lite så Majje funkar! Vi nöter på med det tills han fattar ordentligt att jobba tillbaka när spåret försvinner!
  Alla pinnar plockade han, men mot slutet var han så trött att han bara tog upp den i munnen och tittade på mig! (Annars brukar han komma och möta upp mig med pinnen.)

  Som sagt, två helt underbara brukshundar!!!

  Sök

  Igår var det åter dags för sökträning! Vi hade med oss kameran ut, så Peter fotade hundarna! Det brukar vara uppskattat av alla i gruppen, så även i går tror jag 🙂

  Majje har gått så otroligt bra de senaste två gångerna! Så stolt över honom! Förra gången körde jag honom med fasta rullen, för första gången på över ett halvår. Majje har en tendens att blida vid tomskick, så vi har nötit med tomskicken och haft lösrullar hos figgarna. Så förra gången var första gången på evigheter vi testade tomskick med fasta rullen på! Och det gick galant!

  I går ville jag testa tomskick med en figge längre upp i rutan. Tidigare när vi har kört så (också evigheter sen) har han plockat figgen direkt, vilket har resulterat i att han kan plocka en figge som ligger i sluthörnet på första skicket. Men igår gick han ut på tomskick, och när jag ropade kom han fint tillbaka! Det första tomskicket blev dock inte det bästa, men det var ju ändå inte det som var det viktiga just då. Dock gjorde han ett klockrent tomskick längre fram i banan, rakt ut till botten, framslag och tillbaka! Härliga hund!!

  Tyvärr kommer ju Majjes allergi snart, börjar känna mer och mer att vi snart är tävlingsklara… Så trist att behöva vänta tills september-oktober.. Men men, då ska vi vara klara iaf!!

  Med Kenny går det också bra, är lite fundersam hur vi ska gå vidare bara. Fick ju tipset av en instruktör att inte lägga in rulle så tidigt, utan lägga in andra saker innan, tex tomskick. Det gör vi nu, men vill liksom mer! Kanske jag som är otålig.. vill förbi ”hitta-stadiet”, men vill samtidigt inte gå för fort fram. Duktig är plutten iaf!


  Majje hos figgen Sara!


  På väg tillbaka efter ett tomskick, har börjat belöna tomskicken med en springfigge på andra sidan, och här har Majje fått syn på figgen som springer!


  Christina och Majje kampar! Bästa belöningen tycker Majje!


  Min sökstjärna!


  Både Majje och Kenny dricker gärna ur flaska!


  ”Men nu räcker det med vatten matte!!” 😉


  Jag vet att kort bakifrån inte är de roligaste, men tyckte detta var så snyggt! 😉