Årets första spår!

Idag åkte vi ut i skogen och spårade! Lite galet när det är snö och -5, men varför inte!

Båda spåren gick jättebra! Kenny är så noggrann och duktig… Spår är verkligen hans grej! Alla pinnar med – han blev lite trött mot slutet, och jag fick hjälpa honom lite i en svår vinkel. Men med tanke på att vi inte spårat sen tidigt förra våren så är jag jättenöjd!

wpid-wp-1452023649759.jpeg

 

Majje brukar ju ha alldeles för bråttom i spåret, så han missar både vinklar och pinnar. MEN idag lyckades han kombinera farten med koncentration! För inte kan man sakta ner säger Majje, men alla pinnar med in och precis som Kenny blev han lite trött mot slutet och de två sista vinklarna blev lite kluriga.

wpid-wp-1452023644493.jpeg

 

Som varje gång jag spårar tänker jag att jag spårar alldeles för sällan! Men det här med att vänta medan spåren ligger tycker jag är rätt tråkigt… Men när jag lyckas klura till spåren, och hundarna fixar det – det är ju DÅ det är kul att spåra! =) Mer spår i år får det bli!

Summering av 2014

Så var det dags att summera året som gått. Ganska många mål hade jag med hundträningen och tävlingar, men långt ifrån alla uppfylldes (tyvärr).

Majjes mål var följande:

¤ träna på och ha roligt, och så hoppas vi på att han fortsätter återhämta sig!

Jag har inga förväntningar på tävling, kommer vi dit blir det så, gör vi inte det så är det inget med det!

Just nu är min tanke att träna in lite freestylemoment, kanske fixa till ett program – bara för skoj skull! Men tänker att det nog är bra för Majje, kroppskontroll och koordination. Och vi behöver lite nya saker att träna på, nya utmaningar!

Klurar även på om vi ska träna in lite rallylydnadsmoment, även det för att ha lite nya grejjer att träna på.

Borde även titta lite på momenten i trean och elit, som sagt – nya utmaningar!

Vi får se, vi tar det som det kommer, med fokus på att ha roligt!

Majjes år har ju varit otroligt! Idag är han näst intill återställd efter förgiftningen, det är när han blir trött som vi märker små små detaljer som visar på att han inte är helt återställd. Men den största händelsen under året är att vi i maj, åtta månader efter förgiftningen åter klev in på planen för en lydnadstävling. Och det är nog den första tävlingen någonsin för mig där jag helt ärligt kände att jag fullständigt skiter i om vi nollar varenda moment. Bara att kliva in på planen var en sån stor grej i sig!

Poängen räckte inte till 1:a pris, men ojoj vad jag är nöjd ändå. Tre nollade moment, men en 10:a på rutan! Vi var anmälda till ytterligare två tävlingar under hösten, men jag valde av olika anledningar att inte åka.

Men vi har tränat på med annat också, rallyn och freestylen som jag skrev om i målen har det inte blivit något särskilt av. Lite trix har vi tränat, men jag tror vi håller oss till det vi redan gör.

I söket kör vi på, Majje är en sån otrolig sökhund, han går verkligen på nosen och inte på synen, ganska nyligen har vi börjat med fast rulle igen efter att ha kört med lösrulle sen innan förgiftningen, och det går riktigt bra (peppar, peppar).

 

Kenny då, där hade jag stora förväntningar, och tyvärr missade vi många av målen, och jag kan bara inse att jag får ta mig i kragen till 2015… Men en del av målen upp

Lydnad
¤ tävla lkl 1
¤ få ett 1:a pris i lkl 1

Nope.. inte en enda lydnadstävling.

Agility
¤ starta agility + hoppklass 1
¤ gå runt utan disk i agilityklass 1
¤ gå runt utan disk i hoppklass 1
¤ ta en pinne
¤ starta KM

Men här har vi ju storslam i uppfyllning av mål! 😉 Vi ha startat både agility- och hoppklass, vi har gått runt utan disk, vi har tagit en hopp-pinne. Vi har startat, och vunnit lilla KM, och kom tvåa i stora KM (endast slagen av hunden som vann SM i år!)

Bruks
¤ starta apellklass (sök eller spår)
¤ bli uppflyttad till lägre

Inte en enda tävling här heller 🙁

Målen är fokuserade på tävling, MEN det absolut viktigaste är ju att:
¤ vi tränar på, har roligt och behåller den härliga känslan och attityden han har!

Jomen, det tycker jag väl att vi har lyckats med, vi blir ett team mer och mer. Där hjälper verkligen agilityn, där vi verkligen har hittat varandra!

I söket har vi gått ifrån att ha tragglat rulle JÄTTELÄNGE, till att göra en kovändningar och träna i skallmarkering, och Kenny fick en nytändning i söket! Markeringen nästan klar! Häftigt.
Spårat har vi gjort, men lite för sällan, men varje gång konstaterar jag att Kenny är otrolig i spåret, det är hans grej, han går nästan alltid som en dammsugare efter spårläggaren.

Vi har en bit kvar i lydnaden, men att vi inte kommit längre beror ju på att jag fokuserat mycket på agilityn.

 

Jag då…? Mycket har hänt i år, och den spontana känslan är att det har varit ett skitår. MEN vi började med viktväktarna i januari, jag gick under våren ner 18kg. Efter det har motivationen av olika anledningar varit typ noll, men jag har lyckats hålla mig däromkring sedan dess, 2015 gör vi ett nytt ryck för att bli av med de sista kilona.

Jag har hålliti0 två agilitykurser under året. Jag gick ju instruktörsutbildningen för lääänge sen, höll en kurs, men kom ifrån det där jag flyttade till Karlstad. Att Milla dessutom inte tyckte agility var lika kul som jag tyckte hjälpte ju inte 😛
Har haft jättetrevliga kursare på båda kurserna, och många från nybörjarkursen fortsatte med fortsättningskursen under hösten, och det tar jag som ett bra betyg för mig som instruktör!

Två utlandsresor har det blivit, båda i samband med att Peter skulle jobba utomlands. I maj skulle han till Istanbul på mässa, så det blev en weekend där. En lätt kaotisk stad, kul att ha varit där, men jag känner inget sug för att åka dit igen. Peter hade bokat hotellrum på samma hotell som mässan var på – Hilton. Ojojoj! Jag skämtade och sa att han satt standarden för alla kommande hotellbesök någonsin i framtiden! Hotellet kändes väldigt lyxigt och fräsch, och vilken service!! En upplevelse i sig!

I november blev det Berlin och en weekend där. Tvärtemot Istanbul skulle jag gärna åka tillbaka till Berlin. Så mycket historia i staden blandat med så mycket nytt. Vi såg och gjorde massor, men känns som om vi har massor kvar! Men det tar ju bara 1,5 timma med flyget, så vem vet när vi åker dit igen! 😉

Även om känslan är att det varit ett skitår, får jag ju faktiskt komma ihåg alla guldklimpar, Majjes lydnadstävling, Kennys pinne, viktnedgång och utlandsresorna! Vi hoppas på ett bra 2015 utan all ”skit” 😉

Gott Nytt År!
julkort(Med Majje har jag tränat mycket ”hakan i marken” i år, syns det? 😉 )

Dags för en uppdatering?

Nu har det varit dåligt med uppdateringar på ett tag, så jag tänkte att det kanske var dags för en lite uppdatering. Sen det senaste inlägget har vi inte tävlat något mer (förvånad?), jag skulle ha tävlat lydnad med Majje, men eftersom jag hade en förkylning i kroppen (och fortfarande har) valde jag att inte åka, det kändes inte helt rätt mot Majje att kräva att han skulle göra sitt bästa när inte jag kunde göra detsamma. Men jag är inte så lite besviken 🙁

Den senaste tiden har det blivit en hel del lydnadstäning, det går lite upp och ner. Det senaste halvåret har jag tränat lite inkallning med ställande med Majje, men som ett resultat har den släta inkallningen då blivit jättedålig, samt att han inte sitter i fotposition. Inte vid inkallning, inte vid halter i fot, inte i något moment där han kommer in till fotposition. Så när jag bestämde mig för att anmäla till tävlingen (som vi inte åkte på) slutade jag träna inkallning med ställande. Sakta men säkert funkar både inkallning och sitt i fotposition igen! Men någon gång måste jag ju ta tag i inkallningen med ställand igen, men frågan är hur jag då ska gå till väga för att inte få samma följdproblem igen…?

Med Kenny har jag kämpat med läggande under gång. Om jag har backat framför honom har det funkat finfint, sammma sak om vi stod stilla. När Peter tog Kenny och testade funkade det också! (Hur galen blir man inte då!?!) Troligtvis hade jag ställt för höga krav på Kenny, tyckt att han faktiskt borde kunna momentet och lagt press på honom, när momentet inte satt. Knäppt, knasigt och heldumt, men när jag insett vad jag gissningsvis gjort fel, försökte jag ändra mitt beteende, och sänkte kraven. Det hände inte på en gång, men sakta sakta började det lossna, och nu har vi typ ett färdigt moment. Det sitter inte varje gång, men när det funkar så är det finfint!! =) Hade som mål att vi skulle ut och tävla lydnad i år, och få ett förstapris, men så kommer det inte bli, men vi tar det nästa år istället.

Sök har vi också tränat! Med Kenny har det gått otroligt segt att träna in rullen, och efter ett riktigt skitdåigt träningspass insåg jag att jag var tungen att tänka om, och Kenny är nu skallmarkör! Det märks att han tycker det är mycket roligare att skälla än hämta en dum rulle 😛 Vi har bara kört det två riktiga träningspass, men han kommer igång själv ute hos figgen, skäller på bra och håller ett fint avstånd. Sakta men säkert ökar vi tiden har ska skälla innan han får belöningen!

Med Majje har jag åter börjat med den fasta rullen, vi har ju haft problem med blindmarkering, och sen han var dålig har jag bara kört med lösrulle. Och än så länge funkar det bra! Majje är så häftig i sökskogen, för han använder BARA näsan, han kan springa förbi en figge rätt nära, men om han inte får upp figgen i nosen letar han vidare.

Två gånger har vi spårat också. Jag vill spåra mer, för jag ser ju hur kul hundarna har, men det finns inte riktigt tid känns det som, samtidigt som jag tycker det är skittråkigt att åka ut i skogen och spåra själv! Men första spåret (icke förarlagt) gick Kenny jättefint, som en damsugare, fixade alla vinklar och tog alla pinnar! Det andra spåret togs i skymning, jag vet inte om det var det som störde honom, eller om det var vilt som hade gått i spåret, men där hade han lite svårare mot slutet. För Majje var det tvärt om, det första spåret (icke förarlagt) gick uruselt, vi hittade två pinnar på ren tur tror jag. Det andra spåret, i skymning gick hur bra som helst! Visserligen var det mycket lättare. Men jag tror Majje går igång när det blir ”svårare” som vid skymning, att såna utmaingar gör att han anstränger sig extra.
Tänker att jag/vi ska testa på asfaltspår, tror det kan vara en rolig utmaning för Majje!

Det får vara allt för nu!
(PS, ser ni att jag gjort om bloggen?)

2014

Då ska jag försöka få ihop målen jag har för 2014!

Majje
Målen för Majje är ganska enkla:

¤ träna på och ha roligt, och så hoppas vi på att han fortsätter återhämta sig!

Jag har inga förväntningar på tävling, kommer vi dit blir det så, gör vi inte det så är det inget med det!

Just nu är min tanke att träna in lite freestylemoment, kanske fixa till ett program – bara för skoj skull! Men tänker att det nog är bra för Majje, kroppskontroll och koordination. Och vi behöver lite nya saker att träna på, nya utmaningar!

Klurar även på om vi ska träna in lite rallylydnadsmoment, även det för att ha lite nya grejjer att träna på.

Borde även titta lite på momenten i trean och elit, som sagt – nya utmaningar!

Vi får se, vi tar det som det kommer, med fokus på att ha roligt!

Kenny
I år har jag stora förväntnignar på Kenny!

Lydnad
¤ tävla lkl 1
¤ få ett 1:a pris i lkl 1

Agility
¤ starta agility + hoppklass 1
¤ gå runt utan disk i agilityklass 1
¤ gå runt utan disk i hoppklass 1
¤ ta en pinne
¤ starta KM

Bruks
¤ starta apellklass (sök eller spår)
¤ bli uppflyttad till lägre

Målen är fokuserade på tävling, MEN det absolut viktigaste är ju att:
¤ vi tränar på, har roligt och behåller den härliga känslan och attityden han har!

2013

Min första tanke när jag tänker tillbaka på det här året som gått, är att det varit ett riktigt skitår. Inte hela årert, och inte hela tiden, men ändå.

Majje
Målen med året som gått var:

 • Tävla lydnadsklass 2, ha kul och ta ett 1:a pris
 • Starta lägret spår/sök, få godkänt resultat.
 • Gå runt en agilitytävling utan disk, få något nollat lopp.
 • Blev ju ingenting med det, en lydnadstävling blev det, 156p blev det, men det säger egentligen inte så mycket, för vi hade en skittävling, inget samarbete alls. Att tvåan sen till stor del består av moment Majje gillar och kan bra, gjorde ju att vi fick rätt bra poäng ändå.

  Fokus på träning och tävling är ju två helt olika saker 😉

  Apport!

  En agilitytävling blev det också, men vi hade knappt tränat något alls under våren, tävlade för att det var tävling på hemmaplan. Majje gick ganska fint, men som vanligt strul i slalom. MEN det viktiga jag fick med mig från den tävlingen var att Majje inte ska tävla med agility, han blir alldeles för stressad av den miljön som är på en agilitytävling. Han vill helst ligga i sin bur, och varför ska jag då utsätta honom för det? Träna kan vi ju göra i alla fall.

  Brukset blev det ju inget med, även om vi tränade massor, och var tävlingsklara i slutet av sommaren.

  Majje i sökskogen

  MEN allt det här har ju ingen betydelse över huvud taget, för Majje lever! I början på september blev Majje jättedålig, läskigt att lämna sin hund på djursjukhuset, åka därifrån med orden ”han kan inte bli sämre, vid minsta förändring ringer vi, så får ni komma” ringande i huvudet. Det var nära, riktigt nära, att han inte skulle klara det, diagnosen var förgiftning, men vi vet inte vad han fått i sig. Sakta men säkert blev han bra, och efter 6 dagar fick han komma hem. Vi var beredda på en lång återhämtningsperiod, men det har gått snabbare än vi trott.

  I dagsläget funkar han utan problem i vardagen, men när vi tränar märker jag av att han inte är helt återställd. Om han någonsin blir det vet vi inte, men just nu hänger han med på all träning, tränar på och har roligt, och det är ju huvudsaken!

  Majje på bättringsvägen

  Många gånger tidigare har jag slitit mitt hår för att Majje är så envis, en riktigt pansarskalle, med en vilja av stål. Men det är nog det som tog honom igenom förgiftningen och som gjort att han återhämtat sig så snabbat som han gjort ändå.

  Under hösten har vi fokuserat på återhämtning, bygga upp kondition, både den fysiska och den psykiska, att han ska återfå koordination mm.

  Kenny
  Kenny hade ju inte lika ”seriösa” mål som Majje, och tycker väl att han kommit ganska långt på det här året!

  Målen var:

 • Lydnad – komma igång med momentträning
 • Testa på rallylydnad
 • Agility – lite hinderträning
 • Spår – längd, vinklar, apporter
 • Komma igång med söket på riktigt
 • Komma igång med vallningen
 • Under våren utvecklades bruksarbetet mest, och det var nog det som var roligast då. På lydnadsplanen kämpade vi mycket med belöningen, där Kenny väldigt gärna ville äga belöningssaken, dra iväg med den och inte komma in igen, vilket gjorde att det inte var så lätt att belöna, bara belöna när är ju inte optimalt alla gånger, men samtidigt orkade jag inte med den konflikten som blev för att han skulle komma tillbaka med grejen.

  Agilityträningen blev det inte så jättemycket av under våren, men jag anmälde mig till en kurs med start i augusti, nybörjaragility med allmänlydnad. Den kursen var väldigt bra, guld värd för mig och Kenny. Då växte han! Vi blev ett team! Även om han alltid varit väldigt med på träningen, blev det lite extra då! Vi fick redskap för att komma runt det här med ”äga” belöningsgrejen och en massa andra tips. Kenny är super på agility! Väldigt känslig för mina signaler, vilket gör att det är skitkul, äntligen får jag utvecklas mer! (Majje är ju inte riktigt lika känslig för mina signaler, vilket inte direkt underlättat träningen.) Agility har väl varit det som lockat mest under hösten, vi har så kul! Så kul att testa på kombinationer som jag tidigare tyckt varit för svåra. Ta hinder från ”fel” håll, knäppa svängar och annat skoj! Just nu går vi en fortsättningskurs, och i februari startar en tävlingskurs!

  Kenny Starfighter!

  Lydnaden går väl ganska bra, men till och från sviker träningssuget. Kan ha att göra med momenten, är lite less på just ettans moment, försöker lägga in annat också, men måste ju få till många basic-grejer för att allt ska funka. Men ska börja shejpa mer i lydnaden! Vi slet med läggande under gång hela hösten, och då menar jag hela hösten! Vi började någon gång i somras, och när vi nu i december fortfarande inte fått till det, letade jag inspiration, fann den och testade att shejpa in momentet. På två träningstillfällen hade vi ett helt okej moment, nu behöver vi befästa och finslipa!

  Apport!


  Rallylydnad blev det inte med, tror fortfarande det skulle funka bra för Kenny, men tiden att träna, vart ska den komma ifrån?

  Spår – längd, vinklar och apporter. Nemas problemas. Kenny går utan problem ett lägrespår, vinklar är inte heller några problem, apporterna kan han slarva med ibland, men för det mesta tar han dem bra.

  Söket går också rätt bra, just nu håller vi på att träna in rulle. Men bak i huvudet ligger en idé om skallmarkering och gnor, kanske – kanske inte!?

  Kenny i sökskogen

  MH gick vi i juni, Kenny gjorde och reagerade som han brukar, inga överraskningar där inte. Beskrivaren sammanfattade Kenny rätt bra: ”matte är bäst”. Mer om MH, film, kort mm finns här.

  Livet är en fest!

  ”Lilla” plutten har blivit stor!

  Bästa brukshundarna!

  Den här helgen har hundarna varit sådär jättebäst i skogen!!! Sådär kalasbra så jag får världens smile bara jag tänker på hur duktiga de varit. De har jobbat sådär superbäst så jag vill ut och tävla NU med båda två 😉

  Kanske ska jag berätta VAD de gjort som varit så bra? 😛

  I fredags var det sök, Majje hade nosk-rullen på, för andra gången på ett halvår, och det gick kalasbra! Trots flera tomskick sökte han på bra utan att blindmakera! Äntligen känner jag att vi är klara för att gå ut och tävla. Andra har sagt det till mig tidigare, men har liksom känt att det varit någon liten pusselbit som saknades, men NU, nu finns den där! Vi behöver bara slipa till lydnaden och vänta ut kortison och karenstid.

  Kenny visade att han verkligen är den stjärnan jag hämtade för ett år sen! I söket är han såååå bra! Jag har skyndat långsamt, och har trots eller tack vare det, en hund som utvecklas med stormsteg! Han gör tomskick som om det inte var nåt speciellt med det (och det är väl så det ska vara!), han hittar figgarna och söker jättefint! I fredags testade vi tre jättekorta skick till figge där han fick hämta lösrulle, komma till mig och sen sticka ut på påvis. Nemas problemas sa Kenny! Lösrulle har vi tränat på lite hemma, men inte alls så mycket som jag hade tänkt vi skulle göra innan jag introducerade det i skogen. Men så kände jag att vi står lite stilla, och behöver göra något nytt för att komma frammåt.
  Vi behöver självklart träna in rullen innan vi är tävlingsklara, och så skulle jag önska att tomskicken blir lite rakare, ut-fram-in liksom. Christina i sökgruppen bara suckade åt mig när jag sa det, hon tycker Kenny är duktig ändå, men utan mål kommer man ju inte frammåt, eller hur Christina 😉

  På tal om sökgruppen så har jag senaste tiden tänkt mycket på hur bra den faktiskt är! Vi har ett kalasgäng som har så kul tillsammans, kommer med idéer åt varandra och framförallt glädjs åt/med varandra när hundarna går jättebra (och peppar varandra när det inte går riktigt lika bra). Inställningen är super, vi testar olika och nya saker, laborerar, funderar och utvärderar! Allt är värt att testa iaf en gång! Men verkligen ett supergäng!

  Idag åkte vi ut för att lägga spår. Var alldeles för länge sen jag spårade med dem, och jag vet att jag behöver göra det mer kontinuerligt för att det ska bli något av det. Har funderat ett tag på om jag verkligen ska satsa på spår också, eller kanske fokusera bara på sök.. Men jag gillar ju spåret också, så tills vidare kör vi på med båda.

  Kenny fick ett apellspår, fast i skog, med vänstervinklar. Blir så sjukt imponerad av den hunden, han spårar noga, säkert och i lugn och fin takt utan att vara för långsam! Lite kan vi nog dra upp tempot, men för nu så är jag sååå nöjd när linan slakar lite istället för att jag nästan får brännsår i händerna och snavar för att någon (läs: Majje) drar på som en vettvilling i spåret.
  Pinnarna plockar han jättefint, han gick förbi första, stannar upp och cirklar in den! Vid första vinkeln cirklar han också runt för att hitta vart det tar vägen. Han jobbar helt enkelt jättefint! Hade velat ha det spåret filmat, ska se om vi kan lösa det till nästa gång! Underbara plutt!

  Till Majje hade Peter lagt ett spår på nästan 600m, vet att jag behöver öka upp spårlängden, men samtidigt vill jag att han ska orka med, så planen är att skynda långsamt med det. Vid vinklarna hade Peter lagt återgångar och kyrkor eftersom Majje bara bränner på. Förra gången jag gjorde det funkade det ju bra, men nu hade Majje glömt lite, i första vinkeln blev han lite lost, men jobbade till slut tillbaka, andra vinkeln jobbade han tillbaka lite snabbare, och tredje vinkeln var det ingen tvekan om att jobba tillbaka till vinkeln! Här tror jag på att nöta, nöta, nöta! Det är ju lite så Majje funkar! Vi nöter på med det tills han fattar ordentligt att jobba tillbaka när spåret försvinner!
  Alla pinnar plockade han, men mot slutet var han så trött att han bara tog upp den i munnen och tittade på mig! (Annars brukar han komma och möta upp mig med pinnen.)

  Som sagt, två helt underbara brukshundar!!!

  Spår, springning och bad!

  Idag har vi varit ute i skogen och spårat! Kenny fick två spår, 4 pinnar + slut i båda. Det första spåret var rakt, med ca 20 steg mellan pinnarna, fokus här var alltså att han skulle plocka pinnarna. Han är duktig och markerar dem, men vill gärna spåra vidare och har inte riktigt tid för belöningen. Han går igång lite på kamp, men inte helhjärtat. MEN han spårar riktigt bra! Lungt och metodiskt, vilket är raka motsatsen till Majje 😉

  I Kennys andra spår la jag in en banansväng, han blev lite fundersam över den, men tog sig ignom… Mer vinklar alltås!

  Majje fick ett spår på strax över 500m, 5 + slut (tror jag). Majje har alltid bråttom i spåret (lite som i allt han gör), vilket gör att det ofta strular i vinklarna, han har så bråttom rakt fram att han missar att spåret svänger, och helt plötsligt märker han att han tappat spåret. Ibland hittar han tillbaka till spåret och kommer vidare själv, ibland behöver han hjälp.. Problemet är ju att om vi ska tävla vet ju inte jag var spåret går… Ibland kan jag se på honom när han tappat spåret, för han blir lite högre i nosen då.

  Idag hade jag mobilen redo att filma vinklarna, för att sen kunna få lite hjälp/tips av Pia, och la därför in rätt många vinklar i spåret, men så klart lyckades han jobba sig igenom vinklarna rätt bra idag! För varje vinkel gick det bättre och bättre. Och efter lite funderande insåg jag att jag nog ska lägga spår med rätt många vinklar, så han är beredd på att spåren inte alltid går rakt fram!

  Jag har äntligen kommit igång och börjat springa! Det går inte fort och jag springer inte långt, men det känns bra att ha kommit igång! Och har märkt att det är en perfekt sysselsättning medan spåren ligger till sig! Målet är att springa två gånger i veckan, tänker att jag inte ska ta i för mycket på en gång!

  Så efter en kort springtur i skogen och sen spår åt hundarna var båda två rätt flämtiga (här hos oss har det varit fint väder idag!), så vi tog en promenad ner till badplatsen som är i skogen där! Både Majje och Kenny badade! Kenny tyckte först det var lite läskigt, men när han lurats ut i vattnet en gång insåg han sen att det faktiskt inte var farligt, utan faktiskt rätt kul! Majje vill helst inte gå ut så långt, och sprang inte så mycket efter pinnar idag heller, men sen när vi skulle gå därifrån, ville han som vanligt inte gå upp ur vattnet! Vattnet var ju som väntat inte särskilt varmt, så vi stannade inte så länge. Men nu har jag två nöjda hundar! 🙂

  Kenny är så söt! På kvällarna när vi borstar tänderna kommer han och är lite nyfiken! Först var det vattnet i handfatet, sen plockade jag fram hundtandborsten, och inte var den så farligt säger Kenny! Inte så mycket borstande, utan mer att han tuggar och slickar på tandborsten och jag försöker borsta lite. Men sakta sakta så blir det nog bra! 😉

  Trevlig helg!

  Träning och träningssug

  Träningssuget har under en tid varit sisådär, men nu börjar det äntligen börjat vända!

  Förra helgen (påskhelgen) for vi runt hit och dit. Långfredagen till Fagersta och Peters föräldrar, för att hundarna skulle få utlopp för lite energi tog vi en promenad och stannade på en skolgård och tränade lite. Det var nog då träningssuget kom tillbaka på riktigt! Det har varit många delar i träningen som har stått lite stilla, men som nu äntligen börjar vända!

  Påskaftonen tillbringade vi i Köping, Martina fyllde år så vi var bjudana på kalas!
  På påskdagen packade vi in hundarna i bilen och åkte till Örebro för lite träning med Pia och hennes träningskompisar. Uppletande och sök blev det! Kenny har inte riktigt fattat uppletandet än, börjar nog släppa lite, men mängdträning behövs nog!

  Söket gick bra för både Majje och Kenny! Majje gjorde några riktigt fina tomskick, något vi jobbar på just nu! Och Kenny jobbade ut bra i rutan och sökte av riktigt fint!

  På annandagen åkte jag och Kenny ut till Färingsö för vallning! Kenny har ju träffat får en gång tidigare, men det var ju ett tag sen (november) och inget som verkade finnas kvar i minnet. Först fick han träffa fåren i en lite fålla, och han har helt klart intresse för fåren! Andra vändan fick han träffa fåren som var i större delen av ridhuset, tanken med det var att om fåren rör sig lite mer kommer han nog tycka de är ännu mer intressanta! Kenny var lite osäker på vad han skulle göra, och började då skälla på fåren, och han skällde mycket! Men tydligen gjorde inte det så mycket, Lisbeth menade att när poletten väl trillar ner så kommer skällandet försvinna… Kul var att han vågade gå mellan fåren och stängslet, med lite hjälp från mig! Och när ena fåret sänkte huvudet och glodde på honom skällde han till och gjorde lekinvit, men han backade inte!
  Vi gick in till fåren en tredje gång, men då fanns det inte mycket kvar i huvudet, plutten var för trött! Märktes att det var något nytt för honom, dessutom är det nog en vanesak att sitta på läktaren också, bland andra hundar och vänta på sin tur!

  Efter vallningen åkte jag hem till världens bästa Peter som lagom till jag kom hem la köttet på grillen! Liten paus med mat, och sen tog jag Majje och mötte upp med Mika och Christina på SoSu Bk för lite lydnadsträning. Det gick sådär, kryp var ett moment jag ville köra, men Majje var lite kinkig med att ligga och krypa i snön, så det blev inget bra… Men härligt väder och kul att komma igång att träna med andra!

  I onsdags åkte jag och Caroline ut och spårade! Härligt med årets första snö, men det var mer snö än vi räknat med, skiljer ganska mycket på snömängden på bara några mil… Majje fick ett spår på ca 600m med 5 pinnar. I början gick han jättefint, med låg nos och väldigt bra i spåret. Efter andra pinnen började han bli lite trött, tror han tog ut sig i början, han gick ut rätt hårt 😉 Och då gick han som i serpentiner, men följde ändå spåret. Han missade en pinne, men lyckades ändå ta två pinnar och jobba sig igenom vinklar!
  Vinklar var ju det som var lite svårt i höstas, han har så bråttom så han bara fortsätter rakt på, missar att spåret svänger och så är det lite klurigt att jobba sig tillbaka. Så fler vinklar, och så måste jag lära mig att låta honom jobba, och inte styra honom.

  Kenny fick två korta spår. Det första spåret var ca 30-40m, med två leksaker. Det märktes att Kenny inte spårat på jättelänge (senast i början av november) och han var lite ofokuserad, allt från att han gick med nosen som en damsugare i spåret till att han tittade upp på mig och Caroline som han sa ”åh, är ni också här, va kul”, till att han tittade runtomkring, på träd, fåglar mm. Som sagt okokuserad. Det andra spåret var nog omkring 80-100m, med två apporter i, och en banansväng. Fram till första apporten gick han jättefint, som om han kom på vad det var han skulle göra. Han tog apporten fint! Och han jobbade sig igenom banansvängen rätt bra i början, men tappade lite i slutet! Men sen blev han lite trött och det gick sisådär fram till andra apporten.
  Så till nästa gång ska Kenny få ett kortare spår, ev godisspår, för att han ska komma ihåg vad det är han ska göra, och sen ett lite längre spår.

  Igår gick jag bph med Majje! Det var utbildning av beskrivare och de behövde testhundar, så resultatet blir inte officiellt. Har det hela filmat, så det kommer nog ett separat inlägg med film och kommentarer!

  Idag var det dags för sök igen. Jag var lite off idag, vilket nog smittade av sig lite på Majje.. Är ändå nöjd med hans skick idag, även om det brukar vara bättre. Men med dagens förutsättningar är jag nöjd.
  Kenny jobbade ut jättefint på djupet! Ena sidan av banan var lite svårare (för alla hundar), så på den sidan fick han lite ljud för att på lite extra drag ut. På den andra sidan jobbade han ända ut i kanten helt själv utan hjälp!

  Det är mycket som börjar falla på plats med Kenny! Men framför allt att han kommer tillbaka med leksaker, tidigare har han gärna tagit leksaken/kamptrasan och sprungit iväg och lekt själv, och det har varit jättejobbigt att få in honom igen. Vilket har gjort att jag inte belönat så mycket med lek/kamp. Efter mycekt bytesträning kommer han nu gärna in med leksaken så vi kan leka tillsammans!!! Även om han gärna springer en vända själv, så kommer han glatt när jag ropar! Sån härlig känsla! Kommer nog bli riktigt bra med honom till slut 😉

  2013

  Och så tankar och mål för 2013…

  Majje
  Fortsätta med den härliga attityden som han fått efter att Kenny kom!

  Lydnad: starta tvåan, och så klart vill jag gärna ha ett 1:a pris, men efter att ha sett hur segt det gick i ettan är målet att vi ska komma ut och tävla och ha en bra tävling. Med bra tävling menar jag nödvändigtvis inte bra poängmässigt, utan att han är MED mig på planen, alert och att vi har kul! Tvåans moment har vi till stor del, finslipning och sen som vanligt träna stadga.

  Bruks: återigen målet att komma ut och tävla, framförgåendet behöver snyggas till och krypet är närmast obefintligt, men får vi till det ska vi nog kunna ta oss ut på en tävling. Sen får vi se hur vi ligger till med skotträningen, sitter inte plats och budföring helt med skott kan vi alltid avstå och försöka nå ett godkänt resultat.
  Spår: bättre noggrannhet och säkerhet i spåret, vi måste träna upptag.
  Sök: fortsätta så som vi avslutade året, belöna mycket på tomskick, det är okej att komma in utan rulle, lungt och sansat i skogen, lös tillbaka till och på stigen. Nöta, nöta, nöta! 😉

  Agility: jobba vidare på min handling, och sen komma ut och tävla igen. Målet är fortfarande att komma runt utan disk, men det vore ju väldans kul om vi kunde få en pinne eller två…

  Rallylydnad verkar faktiskt inte vara Majjes grej, får för mig att han inte tycker det är särskilt kul. Velar fram och tillbaka, antingen lägger vi ner det (vi har ju att göra ändå…) eller så får jag lägga ner tid och träning på det för att göra det kul.. Det återstår att se…

  Freestyle har jag ju flera år nu haft som mål att komma ut och tävla, och jag vill ju så gärna, men det blir liksom inte av på något sätt… Kanske lika bra att inse det? Ska vi ut och tävla är det lite samma som med rallyn, jag måste se till att träna mer! Vi får se..

  Gren Mål
  Lydnad Tävla lkl 2, ha kul på tävlingar och ta ett 1:a pris
  Bruks Starta lägre (spår/sök) få godkänt resultat
  Agility Gå runt utan disk, få till något nollat lopp.
  Freestyle/
  Rallylydnad 
  ? Kanske träna/tävla, kanske inte…

  Kenny
  Målen med Kenny handlar inte så mycket om tävling, vill verkligen ta det lugnt med honom och inte ha för bråttom ut och tävla, hellre att det tar något år extra men att momenten verkligen sitter när vi kommer ut på tävlingsbanorna!

  Till våren hoppas jag på en kurs jag såg under hösten som verkar väldans spännande. Vi ska komma igång mer med momentträning har jag tänkt. Mycket störningsträning kommer jag behöva med honom!
  Har tänk testa rallylydnad med honom, han har ju en helt annan kontakt en Majje, och tror att det kanske kan vara nåt för lillplutten…
  Agility är han ju lite liten för, till hösten kanske det blir lite hinderträning, men det är viktigare att vi jobbar ihop oss till ett team innan vi kör igång med agilityn på allvar…

  Spår: öka på längden på spåren, vinklar, säkerhet på apporter! Kul ska det bli!
  Sök: komma igång på riktigt, med allt vad det innebär! 😉

  Vallning, hoppas på att komma igång med vallträningen och att Kenny ska utvecklas bra och tycka det är kul!

  Mina mål:
  Få klart skolan och få ut min examen! uppsatsen kommer inte bli klart när det var tänkt, men målet är ATT de ska bli klar, och att jag får gå upp med den vid ett senare tillfälle. Nästa mål blir då att hitta jobb, vad jag tänkt vet jag inte än, att jag faktiskt kan få ut min examen har känts så overkligt att jag inte vågat tänka steget vidare till jobb. Vill ha ett jobb där jag har arbetsglädje, och faktiskt kan tycka det är kul att gå till jobbet…

  Har tänkt ta tag i träningen och försöka gå ner i vikt. Vill förbättra min kondition också, och vill komma igång och springa (om knäna håller för det). Funderar på att blogga om vikt/träning, men har inte bestämt hur isf, om det bli en separat blogg eller om jag gör de här på sidan återstår att se…

  För att göra en kort sammanfattning – målet är att vi ska ha roligt och må bra!

  God fortsättning!

  2012

  Dags att sammanfatta året som varit kanske? En hel del har hänt! 🙂

  På jobbfronten bytte jag för ett år sen förskola, från att ha jobbat i Solna var jag åter på den förskola jag jobbat på innan i Bro. Men jag hade kännt ett tag att jag ville göra något annat än jobba på förskola, så jag kontaktade Karlstad universitet om att läsa klart de kurser jag saknar för att få ut min examen, och det visade sig att jag bara sakar c-uppsatsen (men fick läsa om hela c-kursen) samt en valfri a-kurs, och då var det så smidigt att jag kunde läsa in historian där jag bara saknar sista delkursen för att få klart hela kursen! Så det har jag haft för mig under hösten, det har varit annorlunda att plugga igen, men ändå kul! Och jag hoppas verkligen att det leder till ett annat jobb när jag är klar!

  Peter bytte även han jobb i början av året, men ska åter byta jobb, han går tillbaka till samma företag han jobbade på tidigare, men en helt annan och mer internationell tjänst.

  Vi flyttade ju också, vi hittde en tvåa i Jakobsberg och kom äntligen ifrån Bro, där vi varken trivdes på orten eller vår lägenhet. Visst fick vi lite mindre nu, men en mycket fräschare och mysigare lägenhet, två uteplatser och bara fem minuter ifrån järvafältet!! Här trivs vi kalasbra!

  På hundfronten då?
  Under våren blev det mest agility, vi kom ut på några tävlingar, och som väntat blev vi diskade en hel del 😉 Men vi har lyckats komma i mål några gånger! Inte felfritt, men är nöjd över att vi kommer i mål utan disk iaf!
  Film från vårat första lopp där vi kom i mål!

  I september var vi med på km, km delas upp i två, lilla km för nybörjare och klass 1-hundar och stora för alla. Och till min förvåning vann vi lilla km!!! 🙂 Även om man diskar sig får man köra vidare men disken räknas som 50fel, men man kan alltså diskas flera gånger på samma bana.
  När man vinner km får man en finfin pokal!

  Lydnad var jag själv jätteless på under våren, så det blev bara träning (inte så bara med det ändå ju!), men till hösten började tävlingssuget komma tillbaka, och två tävlingar blev det, den första fick vi 146p, men vi var sist, inget bra ställe att gå undan på klubben där och för lång väntan. Tycker det är en svår avvägning, Majje behöver tid ute för att titta av sig och kunna vara med mig, men samtidigt får det inte bli för mycket, som det uppenbarligen blev där.. Men där man fick vänta på sin tur var vid en gångled, massor av folk som gick, sprang, cyklade, åkte rullskidor mm.. inge bra som sagt.

  Några veckor senare var det dags för andra tävlingen, det var lottat innan, vilket jag gillar, och vi fick nr2, men nr1 kom inte, så det blev som jag ville! 🙂 Och äntlige äntigen satt allt där det skulle! Lf var väl ingen höjdare, men det är ju vår akilleshäl, men resten gick superbra! Äntligen höll Majje ihop! 5x10p, läggande 9p, ställande 8p, lf 6,5p och helhet 6p. Det känndes så otroligt bra att vi lyckades, och nu tar vi nya tag till våren och satsar på tvåan till våren!
  1:a pris och andraplacering! Pokal och medalj!

  Det har inte blivit någon brukstävling under året tyvärr, hade ju som mål att vi skulle tävla lägre, men Majje vill ju inte ligga stilla på skottet utan springa fram och kolla i skytten.. Efter en del träning går det ändå åt rätt håll.

  Kennelmamma Pia hade en kull under sommaren, och när hon första gången (ungefär ett år innan) berättade att det skulle bli en sista kull på Flo var jag sugen, men nej, vi skulle inte ha en till.. Men sen när hon bestämmde vilken hane det skulle bli till kunde vi ändå inte låta bli. Och vad spännande det var att få vara med från början, med all spänning, när ska hon löpa, blir det några valpar, hur många valpar blir det, blir det någon hane till oss, osv? Sa åt Pia att hon skulle smsa när de första valparna kom, och mycket riktigt kom det sms om flera hanar! Så det skulle iaf bli en till oss! En lite Kenny Starfighter blev det! 🙂 Namnet var bestämt långt innan, Kenny för jag fått för mig att det skulle vara ett bra hundnamn, och Starfighter för att han ju ska bli en stjärna och slåss med andra stjärnor på tävlingar! 😉


  Och till slut reste sig öronen också! 😉

  Kenny och jag gick valpkurs under hösten, han har även fått följa med Majje på några tävlingar för miljöträning, och tre inofficiella utställningar har vi varit iväg på, första domaren var lite snål och tyckte han var lite tunn (precis fyllda fyra månader….) men på de andra två utställningarna blev han BIR!

  Spår fick han prova på tidigt och han visade sig vara en naturbegåvning, har testat med både pinnar och leksaker i spåret och det funkar bra! Några sökövningar har han fått prova på, men till våren är tanken att vi ska komma igång med sökträningen ordentligt och mer regelbundet.

  Kenny har fått träffa får en gång under hösten, hade tänkt att det skulle ha varit några fler gånger, men det har inte funnits tillfälle eller passat, men det får bli till våren istället! Men det var kul att se att han var mer intresserad av fåren än vad Majje är, och iaf jag tyckte han var jätteduktig!

  En regnig kennelhelg i Kumla var det under hösten också, tyvärr bara vi och Svea & Xavi (Kennys brorsa) från kenneln, men Pias träningskompisar fyllde upp så vi blev ett litet gäng ändå!

  Målen jag skrev i januari var följande

  Gren

  Mål

  Resultat

  Lydnad

  Inga planer på tävling, mer stadga

  Lf har blivit MYCKET bättre, två tävlingar blev det och ett 1:a pris

  Bruks

  Start och uppflytt

  Tyvärr inte ens en start

  Agility

  Tävla, gå igenom bana utan dis, nollat lopp

  Tävlat har vi gjort, gått runt utan disk har vi också gjort, dock inte nollat.

  Freestyle

  Tävla

  Tyvärr inte..

  Rally

  Tävla och få godkänt resultat

  Nej

  Lite trist att vi inte lyckades uppfylla fler mål, kanske en vink till mig om mina förväntningar? Men kul har vi haft under året ändå, och tycker det har varit ett bra hundår!
  Tror väl det var det mesta från i år 😉
  Smäller gör det här till och från, men så skönt att se att Kenny inte bryr sig! Det smällde på ordtligt till och från på promenaden, men han var mer intresserad av godiset jag hade i fickan, och gjorde sitt bästa för att jag skulle se att han gick fint! 😉

  Gott Nytt År!