Träning och träningssug

Träningssuget har under en tid varit sisådär, men nu börjar det äntligen börjat vända!

Förra helgen (påskhelgen) for vi runt hit och dit. Långfredagen till Fagersta och Peters föräldrar, för att hundarna skulle få utlopp för lite energi tog vi en promenad och stannade på en skolgård och tränade lite. Det var nog då träningssuget kom tillbaka på riktigt! Det har varit många delar i träningen som har stått lite stilla, men som nu äntligen börjar vända!

Påskaftonen tillbringade vi i Köping, Martina fyllde år så vi var bjudana på kalas!
På påskdagen packade vi in hundarna i bilen och åkte till Örebro för lite träning med Pia och hennes träningskompisar. Uppletande och sök blev det! Kenny har inte riktigt fattat uppletandet än, börjar nog släppa lite, men mängdträning behövs nog!

Söket gick bra för både Majje och Kenny! Majje gjorde några riktigt fina tomskick, något vi jobbar på just nu! Och Kenny jobbade ut bra i rutan och sökte av riktigt fint!

På annandagen åkte jag och Kenny ut till Färingsö för vallning! Kenny har ju träffat får en gång tidigare, men det var ju ett tag sen (november) och inget som verkade finnas kvar i minnet. Först fick han träffa fåren i en lite fålla, och han har helt klart intresse för fåren! Andra vändan fick han träffa fåren som var i större delen av ridhuset, tanken med det var att om fåren rör sig lite mer kommer han nog tycka de är ännu mer intressanta! Kenny var lite osäker på vad han skulle göra, och började då skälla på fåren, och han skällde mycket! Men tydligen gjorde inte det så mycket, Lisbeth menade att när poletten väl trillar ner så kommer skällandet försvinna… Kul var att han vågade gå mellan fåren och stängslet, med lite hjälp från mig! Och när ena fåret sänkte huvudet och glodde på honom skällde han till och gjorde lekinvit, men han backade inte!
Vi gick in till fåren en tredje gång, men då fanns det inte mycket kvar i huvudet, plutten var för trött! Märktes att det var något nytt för honom, dessutom är det nog en vanesak att sitta på läktaren också, bland andra hundar och vänta på sin tur!

Efter vallningen åkte jag hem till världens bästa Peter som lagom till jag kom hem la köttet på grillen! Liten paus med mat, och sen tog jag Majje och mötte upp med Mika och Christina på SoSu Bk för lite lydnadsträning. Det gick sådär, kryp var ett moment jag ville köra, men Majje var lite kinkig med att ligga och krypa i snön, så det blev inget bra… Men härligt väder och kul att komma igång att träna med andra!

I onsdags åkte jag och Caroline ut och spårade! Härligt med årets första snö, men det var mer snö än vi räknat med, skiljer ganska mycket på snömängden på bara några mil… Majje fick ett spår på ca 600m med 5 pinnar. I början gick han jättefint, med låg nos och väldigt bra i spåret. Efter andra pinnen började han bli lite trött, tror han tog ut sig i början, han gick ut rätt hårt 😉 Och då gick han som i serpentiner, men följde ändå spåret. Han missade en pinne, men lyckades ändå ta två pinnar och jobba sig igenom vinklar!
Vinklar var ju det som var lite svårt i höstas, han har så bråttom så han bara fortsätter rakt på, missar att spåret svänger och så är det lite klurigt att jobba sig tillbaka. Så fler vinklar, och så måste jag lära mig att låta honom jobba, och inte styra honom.

Kenny fick två korta spår. Det första spåret var ca 30-40m, med två leksaker. Det märktes att Kenny inte spårat på jättelänge (senast i början av november) och han var lite ofokuserad, allt från att han gick med nosen som en damsugare i spåret till att han tittade upp på mig och Caroline som han sa ”åh, är ni också här, va kul”, till att han tittade runtomkring, på träd, fåglar mm. Som sagt okokuserad. Det andra spåret var nog omkring 80-100m, med två apporter i, och en banansväng. Fram till första apporten gick han jättefint, som om han kom på vad det var han skulle göra. Han tog apporten fint! Och han jobbade sig igenom banansvängen rätt bra i början, men tappade lite i slutet! Men sen blev han lite trött och det gick sisådär fram till andra apporten.
Så till nästa gång ska Kenny få ett kortare spår, ev godisspår, för att han ska komma ihåg vad det är han ska göra, och sen ett lite längre spår.

Igår gick jag bph med Majje! Det var utbildning av beskrivare och de behövde testhundar, så resultatet blir inte officiellt. Har det hela filmat, så det kommer nog ett separat inlägg med film och kommentarer!

Idag var det dags för sök igen. Jag var lite off idag, vilket nog smittade av sig lite på Majje.. Är ändå nöjd med hans skick idag, även om det brukar vara bättre. Men med dagens förutsättningar är jag nöjd.
Kenny jobbade ut jättefint på djupet! Ena sidan av banan var lite svårare (för alla hundar), så på den sidan fick han lite ljud för att på lite extra drag ut. På den andra sidan jobbade han ända ut i kanten helt själv utan hjälp!

Det är mycket som börjar falla på plats med Kenny! Men framför allt att han kommer tillbaka med leksaker, tidigare har han gärna tagit leksaken/kamptrasan och sprungit iväg och lekt själv, och det har varit jättejobbigt att få in honom igen. Vilket har gjort att jag inte belönat så mycket med lek/kamp. Efter mycekt bytesträning kommer han nu gärna in med leksaken så vi kan leka tillsammans!!! Även om han gärna springer en vända själv, så kommer han glatt när jag ropar! Sån härlig känsla! Kommer nog bli riktigt bra med honom till slut 😉

2013

Och så tankar och mål för 2013…

Majje
Fortsätta med den härliga attityden som han fått efter att Kenny kom!

Lydnad: starta tvåan, och så klart vill jag gärna ha ett 1:a pris, men efter att ha sett hur segt det gick i ettan är målet att vi ska komma ut och tävla och ha en bra tävling. Med bra tävling menar jag nödvändigtvis inte bra poängmässigt, utan att han är MED mig på planen, alert och att vi har kul! Tvåans moment har vi till stor del, finslipning och sen som vanligt träna stadga.

Bruks: återigen målet att komma ut och tävla, framförgåendet behöver snyggas till och krypet är närmast obefintligt, men får vi till det ska vi nog kunna ta oss ut på en tävling. Sen får vi se hur vi ligger till med skotträningen, sitter inte plats och budföring helt med skott kan vi alltid avstå och försöka nå ett godkänt resultat.
Spår: bättre noggrannhet och säkerhet i spåret, vi måste träna upptag.
Sök: fortsätta så som vi avslutade året, belöna mycket på tomskick, det är okej att komma in utan rulle, lungt och sansat i skogen, lös tillbaka till och på stigen. Nöta, nöta, nöta! 😉

Agility: jobba vidare på min handling, och sen komma ut och tävla igen. Målet är fortfarande att komma runt utan disk, men det vore ju väldans kul om vi kunde få en pinne eller två…

Rallylydnad verkar faktiskt inte vara Majjes grej, får för mig att han inte tycker det är särskilt kul. Velar fram och tillbaka, antingen lägger vi ner det (vi har ju att göra ändå…) eller så får jag lägga ner tid och träning på det för att göra det kul.. Det återstår att se…

Freestyle har jag ju flera år nu haft som mål att komma ut och tävla, och jag vill ju så gärna, men det blir liksom inte av på något sätt… Kanske lika bra att inse det? Ska vi ut och tävla är det lite samma som med rallyn, jag måste se till att träna mer! Vi får se..

Gren Mål
Lydnad Tävla lkl 2, ha kul på tävlingar och ta ett 1:a pris
Bruks Starta lägre (spår/sök) få godkänt resultat
Agility Gå runt utan disk, få till något nollat lopp.
Freestyle/
Rallylydnad 
? Kanske träna/tävla, kanske inte…

Kenny
Målen med Kenny handlar inte så mycket om tävling, vill verkligen ta det lugnt med honom och inte ha för bråttom ut och tävla, hellre att det tar något år extra men att momenten verkligen sitter när vi kommer ut på tävlingsbanorna!

Till våren hoppas jag på en kurs jag såg under hösten som verkar väldans spännande. Vi ska komma igång mer med momentträning har jag tänkt. Mycket störningsträning kommer jag behöva med honom!
Har tänk testa rallylydnad med honom, han har ju en helt annan kontakt en Majje, och tror att det kanske kan vara nåt för lillplutten…
Agility är han ju lite liten för, till hösten kanske det blir lite hinderträning, men det är viktigare att vi jobbar ihop oss till ett team innan vi kör igång med agilityn på allvar…

Spår: öka på längden på spåren, vinklar, säkerhet på apporter! Kul ska det bli!
Sök: komma igång på riktigt, med allt vad det innebär! 😉

Vallning, hoppas på att komma igång med vallträningen och att Kenny ska utvecklas bra och tycka det är kul!

Mina mål:
Få klart skolan och få ut min examen! uppsatsen kommer inte bli klart när det var tänkt, men målet är ATT de ska bli klar, och att jag får gå upp med den vid ett senare tillfälle. Nästa mål blir då att hitta jobb, vad jag tänkt vet jag inte än, att jag faktiskt kan få ut min examen har känts så overkligt att jag inte vågat tänka steget vidare till jobb. Vill ha ett jobb där jag har arbetsglädje, och faktiskt kan tycka det är kul att gå till jobbet…

Har tänkt ta tag i träningen och försöka gå ner i vikt. Vill förbättra min kondition också, och vill komma igång och springa (om knäna håller för det). Funderar på att blogga om vikt/träning, men har inte bestämt hur isf, om det bli en separat blogg eller om jag gör de här på sidan återstår att se…

För att göra en kort sammanfattning – målet är att vi ska ha roligt och må bra!

God fortsättning!

Kelpieträff och vallning

Idag har vi varit ute på Färingsö på kelpieträff! Vi hade en jättetrevlig dag, Kenny fick träffa får för första gången och Majje fick träffa får igen, senast var över 1,5år sen.

Kenny var inne i hagen två gånger, första gången var han nyfiken men skällde mycket på fåren. De var lite läskiga 😉 Andra gången skällde han inte lika mycket, han var rätt fokuserad på fåren, och med pappa Zaldos hjälp rörde sig fåren också 😉 Och Kenny var nyfiken och sprang runt fåren. När Zaldo fick lägga sig ner fick Kenny fåren att gå framför sig korta bitar mot mig några gånger! Inte för att han vet vad han gör, det bara råkade bli rätt! Men är nöjd med honom första gången!

Majje var fortfarande inte superintresserad av fåren. Det är lika intressant med dofter och annat i hagen. Men han var lugnare i hagen än tidigare, mycket har ju hänt sen vi vallade senast!

De hade även en lite prova-på rallylydnadsbana, hemmagjord agility och äggapportering. Majje är ju som alltid på när det gäller agility, och slalomet gick finfint! Även ingångar =) Äggapportering har vi ju inte gjort på jättelänge, och Majje tyckte det var lite konstigt, men apporterade ägget till slut, och det gick inte sönder! 😉

Med på kelpieträffen var även Kennys syster Klara (Tullarbackens Klara Croft)!

Hemma nu har vi två trötta hundar! =) Kenny tuggade lite på Peters finger, men somnade liksom mitt i…