MH!

Förra helgen var vi i Örebro för att gå MH med Kenny! Bästa uppfödaren Pia hade fixat så bra för kullen! Tyvärr blev vi inte så många, 1 tik bor i Finland och skulle inte komma, och 2 visste redan från början att de inte kunde då. Och typiskt nog började två av tikarna löpa (1 två veckor innan och den andra samma vecka!) och ena brorsan kom inte då matte fick förhinder med jobb. Otur! MEN 4 små K-kullare var där, Kenny, Fokus, Klara och Kila.

Kenny betedde sig ungefär som jag förväntat mig, Peter filmade, och det var kul att se det i efterhand, när man går själv ser man ju inte allt. Pia fotade lite också, och har ju såklart snott dem! 😉


Kontakt 1A, Hälsning: ”Tar kontakt själv eller besvarar kontaktförsök.”
Kontakt 1B, Samarbete: ”Följer med villigt. Engagerar sig i testledaren.”
Kontakt 1C, Hantering: ”Accepterar hantering.”

Kenny tycker människor är rätt roliga/intressanta, men han blir inte helt till sig, vilket jag uppskattar. Är glad att jag inte har en hund som måste pussa alla människor 😉

Lek 2A, Leklust: ”Startar snabbt, leker aktivt.”
Lek 2B, Gripande: ”Griper direkt med hela munnen.”
Lek 2C, Gripande och dragkamp: ”Griper, drar emit, men släpper och tar om.”

Lek är ju typ det bäsa som finns säger Kenny! 😉

Aktivitet: ”Är uppmärksam och i huvudsak lugn. Enstaka aktivitetshöjningar.”

Avståndslek 5A, Intresse: ”Intresserad. Vill iväg. Entaka startförsök.”
Avståndslek 5B, Hot/agg: ”Visar inga hotbeteenden.”
Avståndslek 5C, Nyfikenhet: ”Går fram till figuranten med låg kroppsställning och/eller fördröjning.”
Avståndslek 5D, Leklust: ”Leker, kan gripa försiktigt, drar inte emot.”
Avståndslek 5E, Samarbete: ”Är aktiv med figuranten. Visar även intresse mot passiv figurant.”

Avståndsleken var det som jag såg fram mest emot, som en jättepoppis ju! 😉 Jag misstänkte att Kennys intresse för figuranten skulle vara ganska stort pga att vi kör sök. Vilket det också var! Som ni kan se på filmen sen försöker han komma loss innan jag släpper honom! Kenny självbelönar sig en del genom att springa, vilket gör att prio inte är att leka med figgen. Dock blir det lite lek med figgen, och han springer typ mellan mig & testledaren och figgen.

Överraskning 6A, Rädsla: ”Gör undanmanöver utan att vända bort blicken.”
Överraskning 6B, Hot/agg: ”Visar flera hotbeteenden under längre tid.”
Överraskning 6C, Nyfikenhet: ”Går fram till overallen när föraren står bredvid.”
Överraskning 6D, Kvarstående rädsla: ”Liten båge eller tempoväxling vid någon av passagerna.”
Överraskning 6E, Kvarstående intresse: ”Stannar upp. Luktar eller tittar på overallen vid 1 tillfälle.”

Läskigt, läskigt, men om matte säger att det är okej så är det väl okej 😉

Ljudkänslighet 7A, Rädsla: ”Flyr mer än 5 meter.”
Ljudkänslighet 7B, Nyfikenhet: ”Går fram till skramlet när föraren står bredvid.”
Ljudkänslighet 7C, Kvarstående rädsla: ”Båge eller tempoväxling vid 1:a passagen. Minskat uslag vid 2:a passagen.”
Ljudkänslighet 7D, Kvarstående intresse: ”Stannar upp. Luktar eller tittar på skramlet vid 1 tillfälle.”

Samma som dumpe, fast skramlet var läskigare. Men säger matte att det är okej så.. 😉

Spöken 8A, Hot/agg: ”Visar flera hotbeteenden under längre tid.”
Spöken 8B, Kontroll: ”Kontrollerar och/eller handlar mot båda spökena. Korare avbrott.”
Spöken 8C, Rädsla: ”Uppehåller sig i huvudsak framför eller bredvid föraren. Växlar mellan flyktstart och kontroll.”
Spöken 8D, Nyfikenhet: ”Går fram till figuranten när föraren talar med figuranten och lockar på hunden.”
Spöken 8E, Kontakttagande med figurant i spökdräkt: ”Tar själv kontakt med figuranten.”

Spökena var också läskiga, men han höll sig i närheten av mig. Även här går han fram ”med” mig.

Lek 9A, Leklust: ”Startar snabbt, leker aktivt.”
Lek 9B, Gripande: ”Griper direkt med hela munnen.”

Här märkte jag att han var trött, han leker inte riktigt lika intensivt när han är/börjar bli trött. Lite irriterad på mig dock, då jag typ ”gör som testledaren säger” och när jag inte visste om jag fick prata/tagga Kenny under leken var jag tyst. Men men….

Skott: ”Avtagande kontroller under lek/passivitet. Därefter oberörd.”

Han är ju inte rädd alls, men lyssnar av vad det är som händer.

Peter filmade som sagt, och här är filmen:

Är rätt nöjd med min lilla plutt! Trode nog att han skulle våga gå fram till det läskiga lite snabbare, MEN som beskrivaren sa efteråt ”Matte är bäts!”. Och jag gillar ju faktiskt att han är med mig, till skillnad från Majje som gärna tar hand om det mesta själv! Så sett till hur han är och vad han gör, så passar han ju mig riktigt bra! 😉

Tyvärr kunde inte Svea och Fokus stanna kvar efter att de gått MH’t, men vi tog en syskonbild på oss tre som var kvar.

Från vänster: Ann & Kila, Annika & Klara och så jag & Kenny.

Här sitter mamma Flo med mellan Kila och Klara.

Efter lite knytis åkte vi iväg till en sjö så hundarna fick bada efter en varm dag!


Flo och Snibben simmar gärna långt ut, Kenny ville gärna följa med, men vågade inte riktigt.. Det blev lite för läskigt när botten försvann.

Vi firade midsommar på vårat sätt! Vi började med att åka ut till klubben för agilityträning (Peter fotade massor, men de korten kommer i galleriet lite senare!). Hade hittat en kombination med tre varianter för handling-träning. Det gick riktigt bra med Majje, märker verkligen att jag behöver få mer träning med handling, för det blir stor skillnad på Majje när jag tänker igenom mer vad jag ska göra! I tisdags tränade jag med Yessica och Pernilla, och de visade en sväng (Jacko tror jag den kallades), och Majje fattade på första försöket, vilket jag inte trodde innan. Måste bli lika bra på att planera agilityträningen som jag blivit med sök- och lydnadsträningen!

Med Kenny fortsatte vi med hinder, kalla in och skicka fram över 1 och 2 hinder. Vi fortsatte med tunnel, även en svängd lång tunnel! Och när husse var med och hjälte till passade vi på att ta balansen. Inga problem där inte! Härliga lilla hund!

Efter agilityträning åkte vi till ett hundbad! Jag har köpt en flytväst till Majje och Kenny, för att se om de blir tryggare i simningen med den på. Det funkade på Kenny! Han fick ha flytvästen på sig till en början, först var det lite läskigt, men sakta med säkert började han simma bättre och bättre. Han simmade med mig ut på det djupa både med och utan flytväst!

Majje däremot förstod inte meningen med flytvästen! Han ville inte alls simma, han är jättenöjd med att bara springa vid det långgrunda och hämta frisbeen. Vi får väl se om vi kan få honom att ändra uppfattning!
Tyvärr var inte kameran med då…

Det var nog allt för idag. Ha de bra!

Sök

Igår var det åter dags för sökträning! Vi hade med oss kameran ut, så Peter fotade hundarna! Det brukar vara uppskattat av alla i gruppen, så även i går tror jag 🙂

Majje har gått så otroligt bra de senaste två gångerna! Så stolt över honom! Förra gången körde jag honom med fasta rullen, för första gången på över ett halvår. Majje har en tendens att blida vid tomskick, så vi har nötit med tomskicken och haft lösrullar hos figgarna. Så förra gången var första gången på evigheter vi testade tomskick med fasta rullen på! Och det gick galant!

I går ville jag testa tomskick med en figge längre upp i rutan. Tidigare när vi har kört så (också evigheter sen) har han plockat figgen direkt, vilket har resulterat i att han kan plocka en figge som ligger i sluthörnet på första skicket. Men igår gick han ut på tomskick, och när jag ropade kom han fint tillbaka! Det första tomskicket blev dock inte det bästa, men det var ju ändå inte det som var det viktiga just då. Dock gjorde han ett klockrent tomskick längre fram i banan, rakt ut till botten, framslag och tillbaka! Härliga hund!!

Tyvärr kommer ju Majjes allergi snart, börjar känna mer och mer att vi snart är tävlingsklara… Så trist att behöva vänta tills september-oktober.. Men men, då ska vi vara klara iaf!!

Med Kenny går det också bra, är lite fundersam hur vi ska gå vidare bara. Fick ju tipset av en instruktör att inte lägga in rulle så tidigt, utan lägga in andra saker innan, tex tomskick. Det gör vi nu, men vill liksom mer! Kanske jag som är otålig.. vill förbi ”hitta-stadiet”, men vill samtidigt inte gå för fort fram. Duktig är plutten iaf!


Majje hos figgen Sara!


På väg tillbaka efter ett tomskick, har börjat belöna tomskicken med en springfigge på andra sidan, och här har Majje fått syn på figgen som springer!


Christina och Majje kampar! Bästa belöningen tycker Majje!


Min sökstjärna!


Både Majje och Kenny dricker gärna ur flaska!


”Men nu räcker det med vatten matte!!” 😉


Jag vet att kort bakifrån inte är de roligaste, men tyckte detta var så snyggt! 😉

B A D ! ! !

Idag har vi varit vid stranden nästan hela dagen, och bara njutit! Majje och Kenny har badat, jag gick i med benen, men det var inte sååå varmt i vattnet att jag kände för att doppa mig helt… Härlig dag har vi haft i alla fall!

Kenny är helt slut efter dagen, när vi parkerade bilen i garaget och jag öppnade grinden och sa att han skulle hoppa ut satt han bara där, lutade sig mot väggen och tittade på mig med trötta ögon! Lilla plutten!

Igår var vi och vallade, Peter var med och fotade, men de korten kommer i bloggen en annan dag 😉


Hitta Kenny 😉

Trevlig kväll & helg!