Planering vecka 8

MAJJE
¤ kryp
¤ vänd
¤ kontaktfält
¤ metallapport
¤ skiften i fjärrdirigeringen
¤ ev börja med apportering med dirigering (behöver något nytt att träna på!)
¤ starter
¤ gungan
¤ om det blir sök: kluriga och roliga legor till Majjmajj!

KENNY
¤ fot
¤ ställande under gång
¤ apportering – ettans och apellens
¤ (ev) läggande under gång
¤ slalom + ingångar
¤ kontaktfält
¤ tandvisning
¤ gungan
¤ hoppteknikövning
¤ om det blir sök: fortsätta med markeringsträning – glöm inte att hänga norsken runt halsen!

Utvärdering vecka 7

MAJJE
¤ kryp – tycker det går rätt bra! Lite svårt att träna inne dock, behöver hålla mig på matta som inte glider, då Majje ibland hittar en taktik som går ut på att han kryper med bakbenen, och liksom bara glider med frambenen. Ute eller på matta som inte glider med kryper han med frambenen också. Dock behöver vi ha ett bra kryp som håller längre sträcka. Kanske dags att börja svänga också?
¤ vänd – det går hyfsat. Har fått till några bra vändningar, det svåra är ju att tajma in belöningen. Men så ibland blir han lite för ivrig och tänker inte och det inte alls bra
¤ kontaktfält med lådan – sista träningspasset med lådan gick jättebra! Backade lite, och riktigt belönade två tassar i marken och två på lådan, och då puffade jag lite på rumpan, för att han skulle trycka tillbaka och verkligen stå kvar. När jag sen småsprang bredvid honom när han gick upp på plankan/lådan, så gick han ner och gjorde ett jättefint stopp!! Härligt!
¤ metallapport – utomhus skulle jag vilja ha lite bättre tempo in. Men det går ju ändå inte långsamt!
¤ backa – upp och ner. Tror jag behöver tänka igenom hur jag vill att det ska vara.
¤ starter – inte tränat.

KENNY
¤ fot – jodå, det tar sig! När jag stannar sätter sig Kenny ner! Härligt. Vänstersvängarna tycker jag är rätt okej, men tycker jag tappar honom lite för mycket i högersvängarna och i helt om. Får titta på hur jag ska lösa det.
¤ ställande under gång – utan hjälper går han typ 3-4 steg, skulle vilja ha ett lite snabbare stopp. Han känns lite osäker. Får träna lite mer med hjälper tror jag. Behöver klura lite mer på hur jag kan göra ställandet roligt utan att det blir för flamsigt.
¤ apportering – ettans och apellens – ettans går jättefint! Apellen går sådär, där har han inte riktigt samma fasta grepp hela vägen in. Har några idéer, tränar vidare och får se hur det går…
¤ (ev) läggande under gång – inte tränat
¤ slalom + ingångar – bara tränat en gång, och gick sådär. Mot slutet gick fyra pinnar rätt bra, men han hade lite svårt att hitta ingångarna. MEN på kursen idag gick slalomet rätt bra! Han gick ur lite mot slutet, men gjorde fina ingångar, och hade bra fart fram till att han gick ur.
¤ kontaktfält med lådan – när jag insåg att jag gick för fort fram, och backade lite, tycker jag att det gick ganska bra! Gjorde som på Majje, och gick tillbaka till att verkligen markera att han skulle stanna med två på och två av. Så i slutet av det träningspasset kunde jag gå bredvid honom när han gick upp på plankan/lådan och fortsätta gå lite sakta samtidigt som han stannade! Duktig plutt!!
¤ tandvisning – inte tränat

Vi har även kört sök i helgen – årets första! Med Majje var tanken att hitta lite kluriga legor, dolda figgar och markering med lösrulle. Majje var jätteduktig! Men jag märkte av lite att han varit dålig, då han åter visade vissa tendenser till att inte riktigt ha orienteringen med när han skulle tillbaka. Vid första figgen tog han rullen och funderade sen några sekunder på åt vilket håll han skulle. Och på vissa påvis drog han lite åt fel håll, men jag lät honom sköta det själv (löst påvis) och så klart redde han ut det! Tror på att vi bara kör på så, så kommer han fixa det igen! När vi körde senast var det ju inget problem.

Kenny var superduper dulktig!!! Tidigare har jag lagt figgarna ca 10-20 meter från stigen, när vi tränat rullmarkering. Men så har jag funderat en del. Jag vill ju ha figgarna på maxdjup, och vill att han ska få in att man ska gå ända ut. Och istället för att figgarna ska försöka hitta bra ställen och rätt avstånd (som inte alltid blir rätt avstånd enligt mig) så lag jag ut figgarna på maxdjup, men jag och Kenny gick in en bit i banan innan jag skickade. Så de två första skicken kanske ändå bara var ca 20 meter (vi gjorde likadant med en annan hund i gruppen för att få ut henne ända ut på djupet på tomskick). Men den banan vi körde i var så öppen, så vid tredje skicket stod vi på stigen där figgen var helt synlig. Och det gick kalasbra!! Peter satt figge och sa att Kenny typ tog rullen i farten! Och han höll den fint hela vägen in! Tror det har hjälpt att jag tränat en hel del apportering den senaste tiden.
Jag gjorde inte så månnga skick med honom, så jag lärt mig att jag inte får tänka ”bara ett till”, som jag kan göra med Majje. Utan jag bröt när han hade fått till några riktigt bra skick! Och tror jag tog rätt beslut!

Plötsligt händer det!

Visst är det härligt när vissa lydnadsmoment helt plötsligt bara släpper!! Denna gången är det Kenny och apporteringen. Det har verkligen gett resultat att vänta ut honom. Tidigare har jag brytit när han rullat den i munnen, och gjort ett nytt försök. Men testade ju att vänta ut honom, låta honom rulla den i munnen och sen belöna när han höll den bra. Och det är ju klart att han inte kan göra rätt när han inte vet vad rätt innebär!! (Låter så enkelt, men inte alltid man ser det när man tränar!) Nu vet han ju att han får belöning när han håller den i ett fast grepp men inte när han rullar den i munnen!

Helt plötsligt tar Majje metallapporten också! I somras var den äckelpäcklig, han tog den för att jag bad honom om det, men höll den löst, vilket gjorde att tänderna nästan skallrade mot metallen. Men nu tar han den jättefin och håller jättefint!

Kontaktfältsträningen med lådan har ju gått sådär, Kenny har inte stannat om inte jag stannat, och Majje går inte av 😛 Men så insåg jag att jag ju gått lite för fort fram (förstår inte hur det har gått till, har ju alllldrig hänt förut!), och behöver backa lite. Sagt och gjort, tränar på att Kenny ska gå av och stanna, står bredvid och puttar lite på rumpan bakifrån för att han ska hålla emot, tänker att det ska förstärka att han ska stå kvar där han är! I slutet av träningspasset kunde jag gå bredvid och fortsätta gå samtidigt som Kenny stannade!!! Duktig plutt! Ska komma ihåg att backa bandet lite i början av nästa träningspass bara!

Majje fattar också bättre! I slutet av träningspasset kunde jag småspringa bredvid och sen fortsätta springa samtidigt som Majje nästan hoppade ner för lådan med framtassarna och stannade där!!! Så kul att se!!

Egentligen tycker jag nog att Majjes kontaktfält har varit ganska okej, tränade ju in honom med en target, men fortfarande tanken 2 på 2 av. Men tänker att det inte skadar att träna med lådan, samtidigt som vi har en kul grej att träna på inomhus!

Planering vecka 7

MAJJE
¤ kryp
¤ vänd
¤ kontaktfält med lådan
¤ metallapport
¤ backa
¤ starter

KENNY
¤ fot
¤ ställande under gång
¤ apportering – ettans och apellens
¤ (ev) läggande under gång
¤ slalom + ingångar
¤ kontaktfält med lådan
¤ tandvisning

Utvärdering vecka 6

Denna veckan har inte varit jättebra ur träningssynpunkt, agilityträningen i måndags gick sådär. Sen möte i tisdagskväll, och sen har jag varit jättetrött, och det har känts som om en rejäl förkylning varit på väg. Än har ingen förkylning brytit ut, så klart! Som vanligt blir jag bara lite hängig, ibland känner jag att jag hellre blir rejält förkyld, men att det sen går över. Istället för att gå flera veckor och känna mig hängig… Men men..

MAJJE
¤ fot – min fina prins! Han försöker och försöker, men fot är ju som det är! Är faktiskt rätt nöjd, och vi är nästan där vi var innan han blev dålig. Men lite träng och lite brått frammåt.
¤ kryp – går riktigt bra! Tycker han håller sig bättre och bättre ner mot marken, färre grodhopp och mindre luft mellan bröstkorg och golv!
¤ vänd – inte tränat utan att bollen legat synlig
¤ kontaktfält med lådan – inte tränat så mycket
¤ starter – som vanligt, går frammåt men behöver nöta mera! 😉
¤ gungan – den är fortfarande läskig, men vi gör lite framsteg, han vågade nu trycka ner den och gå upp med bäggre frambenen!
¤ metallapport – så jäkla bra! För ett halvår sen tyckte han den var riktigt läskig att hålla i, och han ville inte hålla ordentligt, utan höll den löst i munnen. Men nu håller han bra med ett stadigt grepp! Har bara tränat hemma på korta avstånd när jag lagt ut den, behöver kolla av med längre avstånd och kolla farten in.

Har dessutom tränat backa, han ville ju sätta eller lägga sig när jag sa backa, så tänkte ju pausa det, men bytte taktik och ”belöningspunkt”. Har tidigare kastat godis/leksak så den landat bakom honom. Men nu kastade jag godis/leksak med sikte på Majjes mun, och det blev en stor skillnad.

KENNY
¤ fot – härliga plutten börjar fatta ner och mer att han ska sätta sig när jag stannar. Svängarna går sådär, vänster är jag hyfsat nöjd med, höger och helt om skulle behöva bli lite tajtare, hur jag nu ska göra det…
¤ ställande under gång – inte tränat
¤ apportering – ettans och apellens – har fokuserat på ettans apportering, och att han ska hålla apporten i ett fast grepp. Och jag är sjukt nöjd! Istället för att bryta när han började rulla apporten i munnen väntade jag ut honom, tills han höll den i ett fast grepp! Vilket har gett resutat!! Han håller fint och tills jag tar den. Nästa steg blir att han ska hålla den bra vid ingångar också!
¤ (ev) läggande under gång – inte tränat
¤ slalom + ingångar – har inte gått bra alls. Ingångarna är bara skit, mer än hälften av gångerna vill han gå in på fel sida, och så går han ofta ur. Skulle behöva träna kortare slalom, men nackdelen är att jag inte vet hur man delar slalomet i hallen, och det blir då 6 pinnar, inte 4 som jag skulle vilja ha. (Men nu har det ju töat en del, så jag hoppas att jag kan träna lite ute hemma i veckan som kommer!)
¤ kontaktfält med lådan – inte tränat så mycket, men det går sådär. Kenny har fortfarande inte fattat att han ska stanna.
¤ gungan – går finfint! kontaktfältet går väl sådär, men fokus har ju varit på att han ska våga ta gungan själv, och det gör han!

Planering vecka 6

MAJJE
¤ fot
¤ kryp
¤ vänd
¤ kontaktfält med lådan
¤ starter
¤ gungan
¤ metallapport

KENNY
¤ fot
¤ ställande under gång
¤ apportering – ettans och apellens
¤ (ev) läggande under gång
¤ slalom + ingångar
¤ kontaktfält med lådan
¤ gungan

Utvärdering vecka 5

Måste säga att träningen har blivit så mycket bättre sen jag började med mina veckoplaneringar! Kanske är jag mer fokuserad på träningen också. Men tycker det är så skönt att ha en plan för vad jag ska träna på, och hålla mig till de relativt få momenten. I höstas ville jag ju hinna med och träna på ”allt” när vi var i innomhushallen. Nu nöjer jag mig med 2-3 moment, men tränar igenom dem ordetnligt istället. Kvalitativ träning! =)

Så den här veckan som varit då…

MAJJE
¤ fot – går upp och ner, ibland har han bra position, ibland tränger han och ibland har han lite bråttom och vill dra iväg framför mig. Som innan han blev dålig alltså 😉

¤ kryp – vi är ungefär där han var innan han blev dålig. Han vill hoppa med rumpan ibland, men klarar ändå av att krypa relativt bra. Grejen är att han flyttar bakbenen så snabbt efter varandra, så det ser ut som om han hoppar, fast han inte gör det. Men han tränger gärna, och sätter sig upp snabbt. Men på det hela rätt bra. Skulle vi tävla i nuläget skulle vi nog precis klara 4m (som det väl är i lägre?), fast poängen skulle inte vara på topp.

¤ vänd – inte tränat så mycket, men det funkar när det ligger i boll som han kan fokusera på i vändningen. Har tränat på att hjälpa honom vända, och sen kastat boll, så det inte ligger någon ute från början. Tror jag ska fortsätta det ett tag, för när det ligger något ut tror jag inte han tänker och fattar vad han gör.

¤ starter – med små små steg går det fortsatt framåt!

¤ kontaktfält med lådan – gulleMajje ställer sig på lådan och säger, ”nej, jag går inte av” för det är här klicket kommer 😉 Han stannar på kanten på lådan och vill inte riktigt kliva ner, jag tror att han har svårt att skilja mellan att kliva ner med framtassarna, vilket jag belönar för, och kliva ner med alla 4 tassar, som inte resulterar i belöning. Vi tränar vidare på det.

KENNY
¤ fot – körde fot som typ i ettan, fast utan kommendering, och måste säga att jag ändå är nöjd med plutten. Vi är inte där än, men vi behöver fortsätta nöta svängar, inte alltid han hänger med, och så att stanna = sitt. Dessutom lite bättre fokus och koncentration under längre sträckor. Men vi är på G!

¤ ställande under gång – behöver fortfarande göra handtecken och hjälpa honom att stanna. Men tror ändå han börjar fatta!

¤ apportering – ettans och apellen – behöver ha ett bättre gripande. Kenny rullar gärna apporten i munnen, kan se ut som om han tuggar, men den ligger liksom löst i munnen, vilket gör att den rullar runt lite. Men vill ju att han ska hålla den i ett fast grepp, och då behöver ju apporten ligga precis bakom hörntänderna, så nu försöker jag träna in rätt grepp.

¤ (ev) läggande under gång – inte tränat
¤ vågen – inte tränat
¤ slalom + ingångar – ibland sätter han slalom jättefint, men så ibland går han ur. Jag tror att det bara är mängdträning och nöta nöta som gäller. Ingångarna är ingen höjdare, har tränat med koppel, så jag kan stoppa när han vill gå in fel, och med koppel på och boll ute så verkar han fatta. Men så utan koppel och ingen boll framme så går det inte riktigt lika bra. Någon som har en bra idé på slalomingångar?

¤ kontaktfält med lådan – går jag sakta med vid sidan så stannar han, ibland behöver jag hjälpa lite, men för det mesta stannar han själv. Dock kliver han av lådan och hänger med mig om jag fortsätter gå. Vill ju att han automatiskt ska stanna när han klivit ner med framtassarna. Tror inte han fattar riktigt vad han gör. Men hur får jag honom att fatta? Hmmm

¤ gungan – inte tränat