Gräsätaren – del 2

Träning idag på samma gräsplan som förra helgen. Idag blev det mer grästugg än förra gången, men är faktiskt lite… glad är fel ord, men något åt det hållet. Det kunde ju inte ha varit så bra att det bara försvann hur fort som helst.. Och idag fick jag jobba lite. Är riktigt nöjd! Tugget kommer när jag säger fot i början, det blir lite för jobbigt, men när jag busar igång honom och kör en flygande start i fotgåendet går det bättre. Och jag kan sen börja från startpositionen utan grästugg.

Film från idag, dock ganska dålig kvalité.. Men man ser grästugget i början.

Någonstans längre fram vill jag ju kunna börja med en ”vanlig” start, utan grästugg… Men nästa träning ska jag inte börja med fot och startposition, utan busa och köra flygande start för att sen köra på. Så får vi utvärdera och köra vidare från det…

Agilitykurser!

Förra helgen vad jag och Kenny i Karlstad på kurs hos Anita Axelsson, med fokus på tävling och mental träning. På lördagen fick vi börja med en skojtävling där hon parat ihop oss två och två. Vi fick först köra banan en gång, sen fick vi gå banan en gång till och prata igenom med lagkompisen. För min del gick första loppet riktigt skitdåligt, andra loppet gick betydligt bättre, men inte helt felfritt. Men, det var bara tiden som räknades, inte antalet fel… Så jag och Ulrika (som var min lagkompis) vann! Väldigt kul! =)
Vi fick under dagen jobba vidare med bana.
Till söndagen hade vi en ny bana, men denna gången fanns inga nummerskyltar ute, och vi fick inte gå banan. Vi fick varsin banskiss, och utifrån den fick vi memorera banan och välja strategi. Kul upplägg! Söndagens bana gick bättre första gången jämfört med första gången på lördagen. Även söndagens bana fick vi jobba vidare med under dagen, och till slut satte vi den felfritt!!

Det stör mig lite att jag inte satte lördagens bana helt felfritt. Så har jag känt tidigare också när jag gått kurs… Förra helgen fick vi jobba med mål också, och ett av mina mål är nu att jag ska sätta en bana på träning på första försöket!

Film från både lördagen och söndagen.

Vi har ju också gått en kurs på hemmaplan under hösten. Sista tillfället var i torsdags, och inte heller här lyckas jag sätta hela banan (SÅ irriterande!!), även om jag är rätt nöjd med loppen ändå. Vi får till några svårigheter, men behöver nog träna mer på bakombyten efter svåra slalomingångar. Bakombyten i slalom kan han om vi kommer rakt frammifrån, men märkte i torsdags att vi behöver det!

Agility tävling steg 2 – 5:e tillfället

I Karlstad fick jag jobba mycket på att inte ha för bråttom i tanken, jag måste jobba genom varje hinder innan jag fokuserar på nästa. Jag har så lätt att hamna efter Kenny, så jag har ofta lite för bråttom, vilket ju så klart gör att Kenny hänger på mig och vi får fel… Men i torsdags tyckte jag ändå att jag skötte mig mycket bättre!

Vi har inga fler tävlingar inbokade för i år, det blir nog bra med lite tävlingsvila och massa träning – har ju fått en massa bra att träna vidare med!

Gräsätaren – del 1

Under en ganska lång tid har jag och Kenny haft en stor svårighet på lydnadsplanen, nämligen att han äter gräs när han blir osäker eller något blir fel. Första gången det hände var när vi höll på att träna in slalomet, när det blev fel och han var gasad blev han väldigt frustrerad och tog en tugga gräs i farten. Vartefter slalomet började sitta bättre och bättre försvann problemet där. När det istället dök upp på lydnadsplanen har jag inget tydligt minne av, men troligt vis i samma vända eller strax efter det uppkom med slalomet. Jag kan tillägga att i agilityn förekommer det bara ibland på tävling i väntan på vår start.

Det hela har blivit till ett ganska stort problem, vissa träningspass kan vi gå ut på en lydnadsplan, men inte göra ett enda moment ordentligt för att han bara ska tugga gräs. Vilket är otroligt frustrerande! Jag tycker jag har testat olika vägar, men när jag inte fått någont tydlig respons har jag bara blivit frustrerad igen.

Jag inser ju att jag är orsaken till problemet. Jag har i lydnaden tränat Kenny på samma sätt som Majje, men Kenny är ju rätt mycket mjukare än Majje, till en början funkade det, men i längden så har vi hamnat snett. Ettans moment har ju traglat med LÄNGE, längre än vi egentligen borde enligt mig. Vilket också skapat en frustration hos mig, den frustrationen är nog den största (om inte enda) orsaken till att vi hamnat så snett och han tuggar gräs så fort det blir lite jobbigt..

Som sagt har jag provat en hel del olika saker, ignorera, avleda, locka med annat, men inget har funkat mer än kortare stunder…

Men förra helgen fick jag en idé när jag var på kurs hos Anita Axelsson. Hon berättade om hur hon hamnat snett med kontaktfälten med en av sina tidigare hundar, och när hon berättade om lösningen kände jag att det nog kan funka för oss också. Hon belönade ALLT – verkligen allt! Och det löste deras problem. När jag hörde det tänkte jag att det ju var lite likt det jag och Kenny hamnat snett i. Så nu ska jag köra på samma metod, belöna allt! Kan han inte får jag sänka kraven rejält så han lyckas. Inget bryta och ta om, istället hjälpa så han lyckas så jag kan belöna. Allt ska bara vara positivt och bra. Tidigare har jag brytit och tagit om när det blivit fel, t ex vid ställandet där han gärna går emot mig vid återgången.

Igår var vi ute på långpromenad och hittade en stor fin gräsmatta där vi passade på att träna, Peter filmade för att jag skulle kunna få med eventuellt grästugg, men det blev bara ett enda, innan vi riktigt kört igång, troligtvis mer pga att jag inte hade fokus på honom och han inte visste riktigt vad som skulle hända. Men mellan, och i momenten (där grästugget annars förekommit) gick det så bra som det bara kan! Så härligt. Jag funderade efteråt vad det berodde på, jag tycker inte att min inställning har förändrats jättemycket, har ju gått in för att var väldigt positiv tidigare utan större förändring. Men kanske beror det på att jag nu har en långsiktig plan, och för första gången på väldigt länge faktiskt ser och tänker att vi ska ta oss igenom det här!

Idag tränade jag här hemma, precis utanför vår tomt, lite grästugg blev det till en början, men lekte med honom och busade igång honom, struntade i krav och fotposition bara skoj och bus – då slutade han, och jag kunde sen köra både agility och lydnad utan något tuggande!

Jag har inte skrivit om det här tidigare, och jag har inte pratat om det med särskilt många, men nu när jag känner att jag har en bättre, långsiktig plan, känner jag att jag ändå vill dela med mig. Kanske hjälper det någon annan.

Debut i klass 2 och vallanlagstest

Förra helgen debuterade jag och Kenny i klass 2, två agility lopp och ett hopplopp blev det. Tre disk var resultatet, tre riktigt dåliga disk! Men jag var funktionär den dagen, och det här är andra tävlingen där jag märker att det går riktigt skitdåligt samtidigt som jag är funktionär. Kenny är ju en mattegris, och min misstanke är att han inte riktigt slappnar av mellan loppen när jag inte är i närheten. Men som tur är det ju inte många tävlingar där jag både tävlar och är funktionär.

I söndags åkte vi ut till Färingsö där kelpieklubbens östra lokalområde anordnade en kelpiedag. Jag hade anmält Kenny till ett vallanlagstest som vi genomförde och fick godkänt på! Vi har ju vallat lite, men det var ett tag sen nu. Kenny sprang ut, rundade fåren, men väl där visste han inte riktigt vad han skulle göra. Men han undvek så gott det gick att gå mellan mig och fåren. Så kul att se, blev sugen på att valla oftare och mer regelbundet. Får se hur jag kan få in det i planeringen 😉

Idag har vi varit på agilitytävling igen. Dagens tävlingar gick mycket bättre än de förra helgen, vilket kändes skönt. Disk i agilityloppet, kommer just nu inte ihåg vad och varför. 5 fel i första hopploppet, en irriterande vägran för att jag försökte få till en jakko (som Kenny ju ogillar och helst inte vill göra), ångrar att jag gjorde det och inte bara följde med runt i svängen :S
Disk i sista hopp-loppet..

Det var sista agilitytävlingen för i år, just nu känns det skönt. Vi har en del att träna på för att klass 2-loppen ska gå lite bättre… Nya tag nästa år 😉